On jest taki lukowaty, dzieki temu zostaje sporo miejsca w dolnej czesci plecow i czlowiek sie tak nie poci. Co do wagi - ten plecak jest tak wygodny, ze ja jej nie czuje. W sklepie ustawiaja na goraco pas biodrowy do indywidualnej budowy co rowniez poprawia wygode uzytkowania przez jak najlepsze rozlozenie ciezaru na biodrach. Coz, jesli chodzi o mnie to roznice rzedu kilograma nie robia mi wielkiego problemu, a w tym plecaku wiele rzeczy jest wygodnych i przemyslanych. Jak tu przejmowac sie paroma kilo, gdy samemu powinno sie ich zrzucic z piec razy tyle?

Nie chodze tez z nim bezposrednio na zadne akcje gorskie, a jedynie od schroniska do schroniska i powtorze: to najwygodniejszy grat do targania ciezarow, jaki mialem okazje nosic.
Faktem natomiast jest, ze nie mam wielkiego porownania w kwestii duzych worow: poprzedni jakiego uzywalem byl jakims starym plecakiem z aluminiowym zewnetrznym stelazem z poczatkow lat dziewiecdziesiatych. Tego Ospreya dostalem w prezencie, choc Vespa wiedziala, ze mi sie podoba, wiec jego wybor nie byl zupelnym przypadkiem. Nie robilem jakichs specjalnych badan, sugerowalem sie glownie wygladem i firma, ale dziekowalem potem idac z nim do Terrinki za jego wygode. Nie zastanawialem sie tez jak by to bylo, gdyby wazyl o polowe mniej, ale sadze, ze w wypadku duzego plecaka, ktory bedzie porzadnie obciazony (a ten moze spokojnie wystarczyc i na dwu tygodniowy wyjazd), liczy sie glownie jakosc wykonania, wygoda w dostepie do zawartosci, mozliwosc segragacji i zmyslnego rozlozenia roznych rzeczy przy pakowaniu, oraz drobne i pomyslowe rozwiazania ulatwiajace zycie. W tym Ospreyu mozna na przyklad niesc dzuza butelke w bocznej kieszeni tak, ze nie ma problemu siegnac po nia w marszu, bez zdejmowania plecaka. Jest wiecej takich drobiazgow, a glowna ich zaleta jest to, ze mozna znalezc cos dla siebie Zdaje sobie na koniec sprawe, ze jest drogi, ale to jak juz wspomnial Spiochu kwestia indywidualna. Mysle, ze wszyscy lubimy sprawic sobie czasem drobna przyjemnosc. Dla mnie takim treatem jest fajny outdorowy gadzet i moge pozalowac na cos innego.