Kaytek napisał(a):
Nie sądzisz, że zaraz ktoś będzie próbował wyznaczyć granicę tak jak w wielu innych dziedzinach nauki? Pytanie tylko jak szybko bionika okaże się szkodliwa - co na temat bionicznych eksperymentów powie na przykład kościół???? Może bionika już jest na cenzurowanym????
Wszystko zależy od tego czy będziemy ingerować w ludzki organizm, czy nie. Ewentualnie jak daleko posunięte ingerencje to będą. No i też pytanie w jakim celu?
Wszczepienie osobie niewidomej sztucznego oka-kamery i połączenie go z elektrodami w mózgu na pewno spotka się z większą akceptacją niż wszczepienie żołnierzowi kamery noktowizyjnej zamiast jego własnego oka po to, żeby mógł skutecznie walczyć w nocy.
Przykład jest przeze mnie wydumany, ale kto wie czy takich eksperymentów ktoś nie prowadzi.
Myślę, że kościół też ma jakieś zdanie na temat bioniki, ale to nie wątek na takie dyskusje
Kaytek napisał(a):
Rohu napisał(a):
Zastanawiam się czy kiedykolwiek wejdzie też w użycie w cywilu.
W związku z powyższym - raczej nie...
A mi się wydaje, że to tylko kwestia czasu. Wynalazki wojskowe wchodzą bardzo często do użytku w cywilu, tylko zazwyczaj dopiero po jakimś czasie.
Kaytek napisał(a):
A jeśli kogoś takiego zobaczysz w górach wysokich - to pewnie chińskiego pogranicznika
A może np. chińskiego sportowca, który na chwałę republiki i partii obiegnie ziemię dookoła