Przeczytałem, w sumie potwierdza moje odczucia odnośnie takich wynalazków, które nie są w stanie dawać stałego prądu ładowania - m.in. z tego względu nie biorę pod uwagę ładowarek solarnych. Ta ładowarka którą mam na oku z napięcia 0.9-1.5V robi 5.6V o natężeniu 180mA. Bateria mojego telefonu ma poj. 1300mAh czyli jakby nie było strat na podbiciu napięcia to jeden akku np. Eneloop byłby w stanie naładować mi całą baterię. Straty jednak są i to pewnie duże więc nie liczę że naładuje. Lepiej było by zasilać bateriami o napięciu 1.5V ale ja noszę kilo akumulatorków a nie baterie
. Mimo wszystko z tych danych wynika że w przeciągu pół godziny było by w stanie dać tyle prądu by móc awaryjnie gdzieś zadzwonić - jak nie to jeszcze poczekać, o brak akku do zasilania się nie martwię.
Przy okazji - nie wiem czy prawdę tam piszą że tel co parę sekund szuka sygnału - z tego co ja czytałe i rzeczywiście sprawdzałem w zamierzchłych czasach NetMonitorem to co 3h tel. zgłasza pozycję do najbliższego BTS-a (można to zaobserwować kładąc tel koło radia - co 3h będą zakłócenia, chyba że ktoś międzyczasie zadzwoni) - tak więc zużycie baterii przy włączonym fonie nie powinno być duże, tyle co na stan czuwania i co 3h logowanie do sieci - oczywiście przy wyłączonych innych usługach (3G, WiFi, BT - bo kto z turystów to włącza
)
Proponowane w tamtym wątku Power Packi Energizera sa dla mnie niestety za drogie - o poj. 2000mAh (czyli takiej że naładował by na raz moją baterię) na All... chodzą po 140zł.
Trochę za dużo się rozpisuję - wybaczcie
- ale może komuś się to przyda, jak się wreszcie zdecyduję i przetestuję to dam info.
Zastanawiałaś się
Basia nad tym telefonem, co i mnie skłoniło wreszcie do zmiany z kompletnie nie nadającej się do niczego Motki Z7 i teraz jestem zadowolony tylko niestety brak jest baterii do B2710.
Szału już dostaję próbując rozładować go by móc go naładować na sobotę