zephyr napisał(a):
Suunto Ambit 3 Peak
Czytałem same dobre opinie.
zephyr napisał(a):
lub Fenix 3
Tego mam w wersji z HR i dodatkowym pasem.
Przetestowałem i reklamować też już zdążyłem. Serwis wymienił mi na nowy model, ale okazało się, że to co reklamowałem to "ten typ tak ma" i trzeba się z tym pogodzić.
Chodzi o to, że kroki są naliczane (nie cały czas ale są i to nawet sporo) podczas jazdy autem. Serwis później się tłumaczy tym, że się biegi zmienia i rusza kierownicą i zegarek już na to reaguje. Tylko, że nalicza także jak siedzę jako pasażer i raczej za wiele ręka nie ruszam a biegi zmieniam prawą a zegarek nosze na lewej

Kolejnym wg mnie "bugiem" jest, że podczas "wędrówki" z zapisywaniem aktywność, że podczas postoju (nie przemieszczałem się przez kilkanaście minut) cały czas był jednak doliczany dystans jaki niby przechodzę. Podczas całej tej wycieczki wyszło ok 3km więcej niż faktycznie przeszedłem. Podczas innych testów też to dodawał jakiś większy lub mniejszy dystans. Wszystko zależy od długości przebywania w bezruchu/prawie bez ruchu. Odpowiedz z serwisu:
"Obecne odbiorniki GPS są bardzo dokładne dzięki równoległemu wielokanałowemu designowi. Pewne warunki atmosferyczne oraz inne źródła odchyleń mogą wpłynąć na dokładność odczytów odbiorników GPS. Odbiorniki GPS firmy Garmin® są dokładne do 15 metrów (49 stóp) przez 95% czasu. Standardowo użytkownicy zaobserwują dokładność do 5-10 metrów (16-33 stóp) w normalnych warunkach pogodowych.
W momentach gdy stoimy w miejscu urzadzenie moze wskazywac ze sie przemieszczamy, nazywany GPS drift. Warto w takich sytuacjach wlaczyc auto pauze"
GPS drift =
https://support.garmin.com/en-GB/?faq=P ... region_gpsNo to załączyłem ta "autopazę"... tu znowu zrobił się problem, zaczęło zaniżać przebyty dystans. Ponieważ jak się auto pauza załączyła gdy się zatrzymałem, to zanim z powrotem ruszyło nagrywanie musiałem rozpędzić się do 5km/h a w terenie górskim nie zawsze to mi się udawało od razu, czasami nawet dłuższy czas szedłem zanim się załączyło ponownie.
Dlatego teraz ręcznie zatrzymuje nagrywanie i ręcznie je uruchamiam ponowie, to wyniki przebytego dystansu są w miarę wiarygodne. Jednak jest to trochę niewygodne i czasami się zapomina o tym.
Nie mniej zegarek jest ogólnie fajny. Do biegania gdzie nie robi się postojów super. Wysokość też podaje dość dokładnie, czasami wręcz idealnie się zgadza z tymi na znakach na szlaku.