terenowiec napisał(a):
Wrócę do elementu, który został ostatnio pominięty, a mianowicie wysokościomierz. Czy komórki, te które znacie, mają opcję wysokościomierza? Mam akurat 3 nokie z GPS (6700, E-52 i Lumie 800), ale nie mam pojęcia, czy którakolwiek może pokazać wysokość.
Inna rzecz, to sprawa powiedzenia, który wysokościomierz jest lepszy: barometryczny, czy satelitarny? Kiedyś miałem barometryczny w zegarku, i jak tylko zapomniałem skalibrować urządzenie, to po jakimś czasie nie miałam dokładnej informacji gdzie jestem (był to rozległy teren daleko na wschodzie globu i mapy były niemal symboliczne). Jednym z lepszych punktów odniesienia była wysokość. Niemniej barometryczny po zmianach ciśnienia potrafił bardzo skakać. A jak nie miałem już punktów do skalibrowania, to wysokościomierz stała się niemal bezużyteczny. Stąd też pytam o w miarę tanie wysokościomierze satelitarne.
Solid B2700 miał barometryczny wysokościomierz. Kiepski, bo bez możliwości kalibracji. Solid B2710 ma GPS, więc można zobaczyć sobie wysokość npm dzięki satelitom. Wada - korzystanie z GPS pożera prąd.
Osobiście wolę pomiar baromteryczny - moim zdaniem, przy odpowiedniej kalibracji, jest dokładniejszy (szczególnie w terenie stromym albo zalesionym) a urządzenie może bez doładowania działać dłużej niż dwa dni. Mam jedno proste, małe i tanie urządzenie (Holux), w którym jest zarazem wysokościomierz barometryczny jak i gepeesowy - zwykle korzystam z tego pierwszego. Wskazania takiego altymetru w Holuxie są dość wiarygodne - prawie tak samo jak w urządzeniu, które - przynajmniej teoretycznie - potrafi odróżnić zmianę ciśnienia atmosferycznego wynikającą ze zmiany wysokości od tej wynikającej ze zmiany pogody (jak w moim CicloSporcie).