Z tym czekanem to jest tak, że robię go hobbystycznie a hobby jest tu rozumiane na kilku płaszczyznach. Generalnie wolę kupić gotowy produkt bo na pewno wyjdzie taniej i bez roboty. Mam dwa czekany turystyczne z tym, że jeden prosty (stalowy) i drugi wygięty właśnie CT Alpin Tour (100% aluminium). Są to jednak wersje budżetowe i nigdy nie używałem czekanów z wyższej półki stąd moje zapytanie. Czekan ma mieć fajny design, przyzwoite wykonanie i przy okazji musi być funkcjonalny. Planuję wykonać 2 sztuki z czego jednej być może będę używał lecz użytkowość nie jest głównym celem projektu
- jak pisałem, wolałbym kupić gotowy
Major napisał(a):
Krank jak chcesz to popołudniu mogę Ci z wymiarować dwa modele CT Alpin Tour i Petzl Glacier Literide
jeśli nie sprawi to problemu to proszę o wymiary do Petzl Glacier i tutaj pytanie bo jest to chyba czekan prosty i czy jego proporcje można bezpośrednio przełożyć na wygięty...
kilerus napisał(a):
krank czy masz zamiar używać petli?
Dobrze aby czekan był przystosowany pod pętlę a nie koniecznie trzeba jej używać. W tym prostym mam pętlę zakładaną na stylisko, którą można odpiąć (mocowanie jest jednak bezpośrednio do styliska a nie do jakiegoś specjalnego oczka)
kilerus napisał(a):
od czekana strasznie ciągnie zimno. Szczególnie trzeba na to zwrócić uwagę na stylisku
pod tym kątem chciałem wykonać oplot np z rzemienia na części prostej styliska lub nawet na całym stylisku (myślałem o dzielonym stylisku, które umożliwiałoby przeplecenie go przez środek tak, aby się nie zsuwał)
leppy napisał(a):
maksymalne zejście z wagą. Jakich materiałów planujesz użyć?
myślałem o tym jednak czekan musi mieć jakąś rozsądną masę aby swobodniej można było wbijać dziób chyba że ma pełnić funkcję tylko asekuracyjną - po to właśnie zakupiłem CT, gdzie masa była priorytetem. Co do materiałów to myślałem o aluminiowym stylisku i stalowej łopatce, dziobie i grocie bo stal jest dużo twardsza od alu. Można by zrobić taki ultralekki i twardy czekan jak aluminiowy CT z zachowaniem twardości elementów roboczych poprzez zastosowanie tytanu. Jest to jednak rozwiązanie drogie i czy nie byłby za lekki podczas operowania dziobem.
Spiochu napisał(a):
ścięte stylisko plus stalowy "szpikulec"
zobaczę jak to będzie wyglądać, na masie na pewno troszkę się urwie lecz nie jest to główny priorytet
tomek.l napisał(a):
Bierz przykłady z gotowych czekanów dobrych firm
tutaj właśnie oprócz zdjęć z neta nie mam za dużo materiałów