Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum


Teraz jest N lip 05, 2020 10:01 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Prośba o pomoc
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 3:08 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
Witam. Rozumiem, że tego typu pytania pewnie już wielu wpieniają, ale mam jednak dosyć pilną sprawę i nie chce się sam wyprowadzić w pole czytając testy. Jaką firmę moglibyście polecić w kwestii cyfrowych debilkamer? Niekoniecznie kamera, ale zależy mi na w miarę dobrych parametrach zdjęć, powiedzmy w granicach 1000 zł. Nie chodzi mi tu o jakiś konkretny model, tyklo o Wasze doświadczenia z konkretnymi markami - np. zauważyłem, że Minoltę z 5 Mp i bardzo dobrymi na oko parametrami można kupić taniej niż np. Sony z ustawieniami na oko sporo słabszymi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 3:13 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn paź 24, 2005 10:07 pm
Posty: 877
mi bardzo dobrze robi sie zdjecia cyfrakami canona.. wiele funkcji z czego 8-% naprawde dla mnie przydatnych...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 4:27 pm 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lis 12, 2005 8:14 pm
Posty: 12
Lokalizacja: krakow
Napisz co chesz od tego aparatu, do czego ma ci słuzyc, czy chcesz zeby to był mały aparat kieszonkowy czy moze jakis aparat z wiekszym zoomem. Napisz tez nad jakimi aparatami sie zastanawiasz jakie marki i modele ci pasują!!


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 6:09 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
OK. Oczekuję mniej więcej tego, żeby obsługa nie była zbyt skomplikowana, ale też żeby to nie była totalna idiotkamera (troszkę możliwości ingerencji w to, jak zdjęcie będzie wyglądać mile widziane), nie musi być supermały lub lekkii. Na zoomie jakoś szczególnie mi nie zależy.

W tej chwili przyglądam się takiemu czemuś: Canon Powershot A520, 4Mp, 2272x1704 rozdzielczości, ogniskowa 5,8 - 23,2 mm; jasność 2,6 - 5,5 f; zoom 4x optyczny, 3,6x cyfrowy; cena 870. Do tego katę 512 mogę znaleźć w zakresie 114 - 146, co chyba niezłłą ceną jest. Co o tym myślicie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 9:17 pm 
Nowy
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So lis 12, 2005 8:14 pm
Posty: 12
Lokalizacja: krakow
Całkiem ajny aparat i ma nawet manuala takze bedzesz mogł ingerowac w parametry zdjec:) jesli ten aparat ci pasuje to spokojnie mozna brac bo conon robi bardzo dobry sprzet fotograficzny. Ale przed zakupem radze dokładnei ogladnac aparat posprawdzac jego funkcje itd..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 23, 2005 11:53 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 06, 2005 1:56 pm
Posty: 1388
Lokalizacja: Warszawa
polecam canona a60 tani a dość dobre zdjęcia wychodzą

_________________
http://www.jokerteem.fora.pl/

http://pl.youtube.com/watch?v=P6-fvNX_lFo


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 4:27 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
DraQs, a sprawdzales http://www.dpreview.com/reviews/specs.asp ? Tam kazdy opis (full review) aparatu ma po 15 stron i pokrywa kazdy detal jaki mozesz sobie wyobrazic. Nie ma lepszego zrodla informacji. Nie spiesz sie i poczytaj z tydzien, dwa.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 5:58 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
Wielkie dzięki za pomoc. hwyhobo, strona faktycznie to taka mała kopalnia wiedzy. Przyjrzałem się na razie dość pobieżnie, przyjrzę się dokładniej, ale z tego co widzę, to chyba się zdecyduję na tego Canona. Jeśli mieliście jakieś traumatyczne przeżycia z tym sprzętem to krzyczcie ;)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 8:51 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
Czy A95 masz jeszcze szanse kupic w swojej okolicy? Powinien byc tak samo tani jesli jest jeszcze w sklepach, a jest naprawde swietny. Znam kilka osob ktore je maja i jestem pod jego wrazeniem. Zostal juz zastapiony przez A610 i A620, ale szczerze mowiac te mi sie duzo mniej podobaja.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 9:32 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
A ta cena rzędu 365$ to jest fakt, czy jakieś cudo? Bo ten poprzedni aparacik mam szansę kupić za jakieś 860 zł, także wydaje się opłacalny.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 10:00 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
A95 kosztowaly $365 jak wyszly, teraz jak zakonczyli produkcje to tutaj mozna czasami trafic za $250-$300, choc trudno juz znalezc. Myslalem ze jakas podobna cene mozna w PL znalezc.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 10:09 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
Popytam w takim razie. Mam taki fajny, tani, uczciwy sklepik pt. Comprix - jak się da, to może mi sprowadzą. (Mediamarkt: "Nie tylko dla idiotów" :lol: )


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 10:15 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 13, 2005 2:03 pm
Posty: 10375
Lokalizacja: Poznań
Jakbyś chciał czasami wydać jakieś 1600 zł to zobacz Panasonica z obiektywem Leica
http://www.e-cyfrowe.pl/panasonic-lumix-dmc-fz20-p-1151.html

_________________
Tatrzańskie szlaki


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 24, 2005 11:36 pm 
Stracony

Dołączył(a): Pn paź 17, 2005 5:35 pm
Posty: 7564
Lokalizacja: z lasu
Cytuj:
mi bardzo dobrze robi sie zdjecia cyfrakami canona.. wiele funkcji z czego 8-% naprawde dla mnie przydatnych...

Potwierdzam, choć mój S1 IS po ostatnim wyjeżdzie w Tatry musi spotkać się z serwissem...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 2:09 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
Niestety, 1600 to już troszkę za dużo. A95 znalazłem na Allegro za 1050 zł, Sprzedawca to sklep interetowy, sprzęt jest nowy, pacjent jest czysty. Co o tym myślicie? Zresztą, zobaczcie sami...
http://allegro.pl/show_item.php?item=72708936
Bo w tej chwili sądzę, że się na to zdecyduję.

Edit: Jeszcze jedno. Nie orientuje się ktoś może, czy ma to USB 2.0?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 4:58 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 13, 2005 9:37 am
Posty: 1433
Lokalizacja: Siedlce
Ja kupiłem nikona 3700 i nie żałuje. Zdjęcia robi super. Tylko ma jedną wade. Mały zoom :(
Na Twoim miejscu kupiłbym nikona 4600 lub 5600.

_________________
Fuji S5 PRO || Grip || Nikon D70s || Grip || F80 || N28-100 || S30/1.4 || N80-200/2.8D ED N || SB-800 || TC Kenko x1.4Pro


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 11:30 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
DraQs napisał(a):
Niestety, 1600 to już troszkę za dużo. A95 znalazłem na Allegro za 1050 zł, Sprzedawca to sklep interetowy, sprzęt jest nowy, pacjent jest czysty. Co o tym myślicie? Zresztą, zobaczcie sami...
http://allegro.pl/show_item.php?item=72708936
Bo w tej chwili sądzę, że się na to zdecyduję.

Edit: Jeszcze jedno. Nie orientuje się ktoś może, czy ma to USB 2.0?

Nie, USB 1.1. Poniewaz pliki maja 2 MB to nie zabiera az tak dlugo. Tu masz zdjecia robione A95.

Czy dostaniesz pelne gwarancje, etc. z tego sklepu?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 25, 2005 11:37 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
A propos, DraQs, nie potrafie ci nic doradzic na temat kupowania z Allegro, bo nigdy nie kupuje przez aukcje. Sprzedawalem (z zastrzezeniem ze kupiec musi byc lokalny i musi sprawdzic sprzet przed odbiorem), ale nie kupowalem nigdy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 26, 2005 1:36 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
Gwarancję mam na rok, wszystko zapakowane jak w sklepie w pudełeczko firmowe.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 26, 2005 8:30 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
DraQs napisał(a):
Gwarancję mam na rok, wszystko zapakowane jak w sklepie w pudełeczko firmowe.

Brzmi dobrze. Mysle ze bedziesz b. zadowolony.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 27, 2005 5:16 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
Znalazłem w sklepie nie tylko dla idiotów za 1199 A95 i chyba nie będę w tej sytuacji ryzykował na allegro. Ale się nieżle zdziwiłem, jak zobaczyłem, że lustrzanki się zaczynają od 900 (choć to pewnie chłám, a w ogóle to nie moja działka)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 27, 2005 6:59 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 13, 2005 2:03 pm
Posty: 10375
Lokalizacja: Poznań
Coś takiego to chłam?
http://www.fotojoker.pl/produkt.php?kid=619&pid=9243


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 27, 2005 7:01 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn paź 24, 2005 10:07 pm
Posty: 877
tomek.l napisał(a):


hmm.. mi sie podoba, pewnie nie jest to rewelacja zle zdjatka powinny z tego byc niezle


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 27, 2005 7:02 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
Pardon, wybaczcie, nie mój śmietnik, nie znam się, nie powinienem się w ogóle wypowiadać ;) Po prostu miałem nieco nietrafione pojęcie o cenach lustrzanek. ;)

Mała rotacja - kodak Z 740. Trochę cięższy, trochę tańszy, trochę lepsze parametry. Na wadze mi aż tak bardzo nie zależy, także a nuż widelec poszukać czegoś w tej klasie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 28, 2005 12:29 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
DraQs, nie wspominalem tego wczesniej bo chciales cos co ma troche manualnej kontroli, wiec wyeliminowalem Fuji F10, ale ich nowy model, F11, ponoc ma wiecej kontroli. Moglbys na to spojrzec. Nie wiem jaka cena bedzie, bo w USA jeszcze go nie ma, ale w Europie podobno juz sie pojawil. F10 kosztuje tutaj okolo $325.

F10 wyroznialo sie znacznie nizszym poziomem halasu processora (ziarna) przy wysokiej czulosci niz aparaty w tej samej klasie. Dzieki temu mozesz robic zdjecia bez lampy przy slabym oswietleniu. Duzym mankamentem F10 (dla mnie) to brak wziernika optycznego - musisz uzywac ekranika.

Mozesz spojrzec na F10 tutaj:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf10zoom/


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 28, 2005 12:38 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
A co do lustrzanek, to super sa, tylko pozniej jeszcze trzeba obiektywy do nich dokupic. :shock:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 28, 2005 8:56 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
Kuźwa, no nie lubię takich sytuacji. Ale w zasadzie nie jest źle. Czas mnie nagle przynaglił ;) i musiałem się szybko zdecydować, więc uderzyłem do idiotmarketu i zakupiłem A610. Myślałem o A95, ale:pomyślałem i stwierdziłem, że A610 szybciek działa, ma większy zoom itd. wi ęc nie zaszkodzi spróbować. Powalczę z nim tydzień, jak się przywiążę do niego to już zostanie, a jka nie, to wymienie na 95 (jest 30 zł tańszy, więc nie będzie z tym problemu - wszystko sprawdzone).
Może w łikend mi się uda zrobić z dwa zdjątka, to się z wami podzielę :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 28, 2005 9:28 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
DraQs napisał(a):
uderzyłem do idiotmarketu i zakupiłem A610. Myślałem o A95, ale:pomyślałem i stwierdziłem, że A610 szybciek działa, ma większy zoom itd. wi ęc nie zaszkodzi spróbować.

Powininen dzialac ci dobrze dopoki pamietasz jedna dziwna idiosynkracje 610 - ma inny algorytm zmiany przeslon na automatykku niz A95. A610 upiera sie przy f4 az wyczerpie wszystkie czasy migawki, dopiero wtedy idzie przyslona do gory. Rezultat tego jest czesto plytka glebia ostrosci. Oczywiscie mozna temu zapobiec omijajac automatyk, ale wymaga to extra wysilku. To jedna z przyczyn dla ktorych go omijam dopoki Canon nie wypusci (mam nadzieje) poprawki do firmware.

Inny drobiazg to tansze materialy uzyte w produkcji niz do A95, ale taka juz kolej rzeczy.

Plusem jest DIGIC II, wiec autofocusing powininen byc troche szybszy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 29, 2005 12:14 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
DraQs, zapomnialem dodac ze ta kwestia z f4 moze byc problematyczna tylko wtedy kiedy obiekt jest blisko a chcesz silna glebie ostrosci. Jesli obiekt jest oddalony, to przy tym malutkim rozmiarze procesora f4 zupelnie wystarcza.

Wrzuc troche zdjec jak bedziesz mial. Mysle ze bedziesz bardzo zadowolony.

Acha, jeszcze jedno. Jak bys robil macro, to wylacz multipunktowe ustawianie ostrosci i ustawiaj tylko na centrum obrazu. Latwiej trafic dobra ostrosc w ten sposob.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 29, 2005 8:19 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Śr sie 10, 2005 5:15 pm
Posty: 255
Lokalizacja: Kielce
Zacząłem sobie grzebać w instrukcji i... ten aparat sporo może :D . Muszę się tego tylko jako totalny lajkonik nauczyć. ;)
W łikend jak będzie ładnie to się ruszy w górki i porobi trochę zdjęć. Może wtedy będzie co wrzucać. :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Polityka prywatności i ciasteczka
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL