Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
relacje na mapie
Regulamin forum


Teraz jest N gru 15, 2019 10:27 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: So lis 26, 2005 9:09 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 13, 2005 4:25 pm
Posty: 9935
Lokalizacja: niedaleko Wąchocka
tomtom napisał(a):
taknie?

Nienie!

_________________
Pamiętasz co obiecywała?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lis 27, 2005 1:48 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt paź 14, 2005 9:18 am
Posty: 3112
Lokalizacja: z Manczy
ja mam Konica KD - 310Z. Dla dokumentacji wystarczy.

_________________
"Posekaj, posekaj"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 8:16 am 
Kombatant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N cze 19, 2005 1:17 pm
Posty: 342
Lokalizacja: Slowacja - Spišské Podhradie
Fuji Finepix S7000 :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 9:00 am 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Śr lut 16, 2005 8:51 am
Posty: 2378
Lokalizacja: Nowy Sącz
MINOLTA z10, FUJIFILM Finepix 2600


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn gru 12, 2005 5:21 pm 
Swój
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sie 18, 2005 11:29 am
Posty: 90
Lokalizacja: Bydgoszcz
Jak narazie używam Canona Prima Super 105X zoom 38-105mm, ale powoli czas przerzucić się na cyfrę... Jak będzie kasa zastanowie się na jaką...

_________________
Ogień, powietrze, woda i wolność!!!


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt gru 16, 2005 12:39 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 05, 2005 9:12 am
Posty: 6269
Lokalizacja: Warszawa/Skierniewice
Ja zostalem jeszcze przy analogowej Minolcie Dynax 5
teraz planuje zakup Dynax 7 , a moze jakas cyfrowka np. NIkon D70

_________________
Pozdrawiam
Jacek
Obrazek

___________
..Umiem być ciszą, Kończę się w twoim śnie, Ostatnie echo jest ciszą to miejsce gdzie kończy się twoje spojrzenie..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz gru 22, 2005 3:04 pm 
Weteran

Dołączył(a): Cz lis 10, 2005 4:24 pm
Posty: 124
Lokalizacja: Wuppertal
Nikon F80, ale ciezki do noszenia po gorach
Canon Power Shot A95

Pozdrawiam Kubi


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 9:18 pm 
tomtom napisał(a):
ja strzelam Praktika MTL5B.

Napisz coś więcej o czasach i przysłonach. Mam ten sam aparat i kompletnie nie wyszły mi zdjęcia gór. Pozdrawiam.


Ostatnio edytowano Pt maja 26, 2006 6:14 pm przez roman.D, łącznie edytowano 1 raz

Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 10:59 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 10:37 pm
Posty: 1478
Lokalizacja: 9p.
tylko się nie śmiejcie. Od kiedy mój cyffrraczek zmarł, używam Zenita.. ciężkie toto, ale kolory są bardzo dobrze odwzorowane i fotki wychodzą naprawdę ładne:)

_________________
keff79: Moje spostrzeżenia i analiza nieba z ostatnich trzydziestu jeden lat dowodzą, że w nadchodzącym półroczu pogoda będzie zmienna i może mieć coś wspólnego z tzw. porami roku (badania trwają).

Wiśnia jest wiśnia


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 11:49 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Wt lip 05, 2005 3:50 pm
Posty: 748
panroman ->

tu http://www.jkw.pl/galerie/cpg/thumbnails.php?album=165 masz link do galerii. O technicznej stronie robienia moge powiedziec niewiele, wszystko tluke na czuja - czas ustawiam zwykle na 250 (z wyjatkiem wody of course), krece przeslona, biore poprawki na swiatlomierz (klamie tym bardziej, im mniej stabilne oswietlenie) i strzelam. Obiektyw standardowa 50, bez statywu, bez lampy. W ten sposob jakies 10-15% calosci nadaje sie do publikacji, 50-60% mozna pokazac u cioci na imieninach, reszta jest ruszona, nieostra, ma artefakty (plecaki, ludzie, Dresiki jedzace jogurt) lub jest nieudanym eksperymentem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 11:50 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn paź 24, 2005 10:07 pm
Posty: 877
klin86 napisał(a):
tylko się nie śmiejcie. Od kiedy mój cyffrraczek zmarł, używam Zenita.. ciężkie toto, ale kolory są bardzo dobrze odwzorowane i fotki wychodzą naprawdę ładne:)


z czego tu sie smiac?? sam mialem zenita dopuki sie nie rozlecial. maszyna to iscie piekielna!!


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 4:27 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
klin86 napisał(a):
używam Zenita..

Ktorego Zenita? Ja uzywalem Zenita E . Mial nawet wbudowany swiatlomierz selenowy. :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 4:56 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 10:37 pm
Posty: 1478
Lokalizacja: 9p.
Moj jest taki sam, Zenit E, ja mam serie limitowaną Moskwa 80 (z okazji olimpiady) :D , tylko obiektyw dwa razy krótszy niż ten na fotce na podanej przez Ciebie stronie.

_________________
keff79: Moje spostrzeżenia i analiza nieba z ostatnich trzydziestu jeden lat dowodzą, że w nadchodzącym półroczu pogoda będzie zmienna i może mieć coś wspólnego z tzw. porami roku (badania trwają).

Wiśnia jest wiśnia


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 9:24 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
klin86 napisał(a):
Moj jest taki sam, Zenit E, ja mam serie limitowaną Moskwa 80 (z okazji olimpiady) :D

No tak, to pozniejszy duzo choc ten sam model. Ja mialem obiektyw 50 mm na nim. Co do swiatlomierza to nigdy nie moglem na nim polegac, okropny byl. Nie wiem czy te nowsze lepsze. Mialem reczny do pomiaru padajacego swiatla (nie odbitego) i go uzywalem (do dzisiaj mam podobny reczny choc rzadko uzywam, ale mam zamiar zaczac, bo w niektorych sytuacjach ciagle jest niezastapiony).

Problem z moim Zenitem byl ze rdzewial suk*&#$% w srodku. Praktica ani inne aparaty ktore mialem pozniej nie rdzewialy nigdy, czyli mozna znaczy uzywac materialow do konstrukcji innych niz niedoprocesowanej rudy z Kamczatki. :D :rofl_an: Ale moze do specjalnego wydania olimpijskiego uzyli porzadnych materialow. :scratch:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 02, 2006 10:05 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn lis 28, 2005 10:37 pm
Posty: 1478
Lokalizacja: 9p.
No, to widze, że z okazji olimpiady użyli importowanej rudy :dwarf: , bo używam mojego Zenita niezależnie od pogody (na mrozie, deszczu itd.) i nie rdzewieje:) a co do światłomierza to nie jest perfekcyjny, ale w 80% sprawdza się. Poza tym sam Zenit waży trochę, a brak mi motywacji, by dźwigać dodatkowy światłomierz (choć takowy w szafce leży). A co do obiektywu..nie znam się na tym, jest taki, jaki był razem z aparatem, jest dziwnie krótki i jest na nim napisane Industar-50-2 3,5/50. Zdjęcia wychodzą dobre, więc nigdy się tym nie interesowałem. Jak widać małe, nie znaczy złe :lol:

_________________
keff79: Moje spostrzeżenia i analiza nieba z ostatnich trzydziestu jeden lat dowodzą, że w nadchodzącym półroczu pogoda będzie zmienna i może mieć coś wspólnego z tzw. porami roku (badania trwają).

Wiśnia jest wiśnia


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 09, 2006 7:40 pm 
Pisałem wcześniej, że moją Prakticą MTL5B, którą kupiłem w tym roku, nie wyszły mi zdjęcia w górach. To prawda, ale wszystkie inne zdjęcia, które mam z tego aparatu to Rarytasy. Obiektywy Pentacona ostrzą cudownie, kolory super, aparat trzyma czasy. Porażka w górach wynikła z tego, że za bardzo przejąłem się głębią ostrości, przez co za bardzo przymykałem przesłonę i przez co musiałem wydłużyć czas. Doprowadziło to do zdjęć prześwietlonych a głębi i tak nie było. To tak jest za człowiek niekiedy za dużo czyta. Nawet w MS Excelu robiłem tabele na głębie i inne a zdjęcia i tak nie wyszły. Głupi jestem i tyle. W tym roku będę robił tak jak zawsze, tzn. krótkie czasy 250, 500 + dla tych czasów zdaje się na wskazania światłomierza.
Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku.


Góra
  
 
 Tytuł: Sony
PostNapisane: So sty 14, 2006 7:11 pm 
Swój
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lip 15, 2005 1:25 pm
Posty: 51
Lokalizacja: Osieczna
Ja mam sony dsc-s60 i jestem z niego zadowolony :compress:

_________________
Góry...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 6:04 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): So lip 23, 2005 6:00 pm
Posty: 1495
Lokalizacja: z domu
A to cos dla tych, ktorzy czekali na przeskok w cyfrowa fotografie az pojawi sie aparat odpowiadajacy ich wymaganianiom:

http://www.digitalcamerainfo.com/conten ... unced-.htm

:shock: Obrazek Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 7:46 am 
admin

Dołączył(a): Wt gru 09, 2003 11:08 pm
Posty: 1672
Lokalizacja: Warszawa
hwyhobo napisał(a):
A to cos dla tych, ktorzy czekali na przeskok w cyfrowa fotografie az pojawi sie aparat odpowiadajacy ich wymaganianiom:

http://www.digitalcamerainfo.com/conten ... unced-.htm

:shock: Obrazek Obrazek


Ale nie powiem, fajny sprzęt. Gdyby nie wygląd kamery, byłby całkiem przyzwoity... a tak... czekam na coś lepszego ;-)
30.000$... w sumie to niewiele za taki sprzet ;-)

_________________
W kraju gdzie normą jest nienormalność
I hipokryzja znaczy moralność,
Gdzie głos rozsądku jest zagłuszany
Jesteśmy sektą ludzi normalnych


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 11:40 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): Pn sty 16, 2006 5:36 pm
Posty: 195
Lokalizacja: Kraina Tatr
Canon jakoś tak się przyzwyczailam. Niestety często cyfrową wersją ze względow ekonomiczno technicznych. No ale takie czasy.

_________________
Pozdrowienia dla Starszego Instruktora !


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 17, 2006 11:17 am 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lis 23, 2005 9:35 pm
Posty: 195
Lokalizacja: Sosnowiec
http://www.dpreview.com/reviews/specs/C ... _eos5d.asp to jest fajniutki sprzęcik :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 17, 2006 1:17 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt cze 14, 2005 4:40 pm
Posty: 6849
Lokalizacja: WOŁOMIN
pioter napisał(a):
to jest fajniutki sprzęcik :D


:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Szacuneczek!!! Piękny aparat!!! 8) 8) 8)

Pozdrawiam!
Bartek :D

_________________
Wchodzi Kaczyński do sklepu a tam wszędzie WINA TUSKA :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 03, 2006 12:01 pm 
Weteran
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lip 15, 2005 10:09 pm
Posty: 102
Lokalizacja: Nowy Sacz
w gory zawsze zabieram minolte z10 przydaje sie jej 8 krotny zoom,uzywam ten olympusa c-370 zgrabny maly,oraz SONY DSC-F505V z obiektywem od zeissa ten robi najlepsze foty ale jest abrdzo nieporeczny..


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 05, 2006 11:42 pm 
Weteran

Dołączył(a): N paź 16, 2005 11:34 pm
Posty: 125
Lokalizacja: płaska kraina nad Wisłą
klin86 napisał(a):
tylko się nie śmiejcie. Od kiedy mój cyffrraczek zmarł, używam Zenita.. ciężkie toto, ale kolory są bardzo dobrze odwzorowane i fotki wychodzą naprawdę ładne:)


Ja tez miałem Zenita TTL taką drugą, nowszą wersje. Mam do niego sentyment. Zenit+pierścienie pośrednie lub mieszek to był najtańszy sposób do zajmowania sie makrofotografią w latach 80-tych. Mój był naprawde dobry. Przynajmniej ostrość obiektywów stałogniskowych była na przyzwoitym poziomie. Mój aparat był naprawde niezły i chyba... nie był w wolną sobotę montowany :D :D :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 06, 2006 12:14 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz cze 16, 2005 6:13 am
Posty: 1049
Lokalizacja: Krakow
Tuptuś, widzę, że ludzie tu są z ZENITEM za pan brat. Mój się już dawno rozleciał ale służył fajnie :D . To była wersja uboższa od Twojego TTL-a. Ja tam miałem pomiar selenowy ze wskazówką. Trzeba było się wykazać obyciem żeby to poprawnie zinterpretowac i dobrze ustawić parametry :shock: . Ale zabawa była przednia! Też używałem mieszka i pierścieni radzieckich. Ale nie byłem zadowolony z HELIOSA i zapodałem DDRowski PRACTICAR 50mm o jasności 2,8, który pasował gwintem. Mam do dziś zdjęcia cz-b z tego obiektywu i jak je porównuję do tych robionych obecną MINOLTĄ- nie widzę róznic w reprodukcji szczegółów i ogólnej ostrości :D . Rysował ten obiektyw pięknie! Można było nawet przymknąć oko na toporność ZENITA :) .


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 08, 2006 9:14 am 
Zasłużony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sty 16, 2006 1:03 pm
Posty: 238
Lokalizacja: Łódź
Od roku szukam aparatu (zbieram kasę) chyba bardziej cyfrowego. Co polecacie za jakies 2tys Czy warto patrzeć na obiektyw żeby był poniżej 36mm, np. 24-104mm To zazwyczaj podnosi cenę. Zawsze mi brakowało obrazu w obiektywie i na to zwracam uwagę. A teraz robię takim czymś co ma 1.3mpix , to jego próbka
http://img145.imageshack.us/img145/5162 ... 0579rt.jpg
http://img217.imageshack.us/img217/7650 ... 0338vf.jpg
http://img236.imageshack.us/img236/7247 ... 0109pf.jpg
http://img221.imageshack.us/img221/6765 ... 0439de.jpg
a to było robione 1.0mpix http://img211.imageshack.us/img211/2355 ... 0715gm.jpg

_________________
Wspinaj się, jeśli potrafisz... Nie rób niczego w pośpiechu, uważaj na każdym kroku i na początku przewiduj zakończenie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 08, 2006 4:12 pm 
wraz z Susełkiem sprawiliśmy sobie niedawno jakiegos canonika power shot 520

wydaje się całkiem niezły - a prawdziwy test przejdzie na szlakach...


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 08, 2006 4:14 pm 
Kombatant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 26, 2006 9:55 pm
Posty: 435
Lokalizacja: Bydgoszcz
Hog napisał(a):
wraz z Susełkiem sprawiliśmy sobie niedawno jakiegos canonika power shot 520

ja mam Canona Power Shot A510 i całkiem dobry jest :wink: słaby zoom ma jedynie, ale jak dla takiego amatora jak ja jest w sam raz :)

_________________
Bezapelacyjnie, do samego końca...


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 08, 2006 4:19 pm 
ja też jestem taki sam amator jak rysio z klanu hehehe


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 08, 2006 4:41 pm 
admin

Dołączył(a): Wt gru 09, 2003 11:08 pm
Posty: 1672
Lokalizacja: Warszawa
nie no, stary... nie rysio, tylko ryśku ;-)

_________________
W kraju gdzie normą jest nienormalność
I hipokryzja znaczy moralność,
Gdzie głos rozsądku jest zagłuszany
Jesteśmy sektą ludzi normalnych


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 425 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL