Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
relacje na mapie
Regulamin forum


Teraz jest Cz gru 05, 2019 8:55 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 14, 2007 4:58 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 03, 2005 1:09 pm
Posty: 22094
Na mocnych Annsmann z serii Premium przy wyświetlaczu 2 i pół cala kolega zrobił 150 zdjęć. Jedna bateria 2, 60 zł. Na Duracelach Ultra M3 około 300 zdjęć - cena za baterie 5, 50 zł. Oczywiście bez przeglądania i kasowania.

_________________
"Stary jestem, mam sklerozę, czas umierać" 09.IX.2006 - rozstaj dróg w Dolince za Mnichem

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 14, 2007 11:16 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sty 07, 2006 8:19 pm
Posty: 16341
no to juz mam:
http://www.fotobasia.pl/produkt_1523_Ap ... 10_IS.html
mysle, ze wybralem optymalnie wzgledem moich wymagan.
zobaczymy jak bedzie sie spisywal. jeszcze musze sie nauczyc go uzywac.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 11:03 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 23, 2006 8:39 am
Posty: 5106
Lokalizacja: daleko od gór
Gratulacje kilerus. Piekny wybór. Powodzenia na trasie. 8)

_________________
W życiu piękne są tylko chwile. (R. Riedel)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 11:06 am 
Łukasz T napisał(a):
Na mocnych Annsmann z serii Premium przy wyświetlaczu 2 i pół cala kolega zrobił 150 zdjęć. Jedna bateria 2, 60 zł. Na Duracelach Ultra M3 około 300 zdjęć - cena za baterie 5, 50 zł. Oczywiście bez przeglądania i kasowania.


Zawsze wydawało mi się, ze lepszym rozwiazaniem jest zainwestowanie w akumulatory. Na poczatku przy pierwszych doładowaniach potrafią nawet ze 2-3 dni przy duzej eksploatacji pociagnąć. A jak się powyłącza dodatkowe funkcje typu jakiś dźwiek przy zrobieniu fotki albo wyświetlacz ekranowy to nawet dłużej. Oczywiscie ich koszt jednorazowo jest znacznie wyzszy ale w dłuzszej perspektywie kalkuluje sie


Góra
  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 11:12 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 23, 2006 8:39 am
Posty: 5106
Lokalizacja: daleko od gór
Ataman napisał(a):
Zawsze wydawało mi się, ze lepszym rozwiazaniem jest zainwestowanie w akumulatory.
I ja tak uważam. Zabieram zawsze ze sobą dwa pakiety 2500 i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi zdechło. Wrzucam do wora oczywiście jeszcze profilaktycznie jakieś baterie, bo… złe nie śpi a do latarki też mogą się przydać. :wink:

_________________
W życiu piękne są tylko chwile. (R. Riedel)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 12:01 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 03, 2005 1:09 pm
Posty: 22094
Oczywiście , że jest to lepszy pomysł. Tylko idiota finansowy by stale kupował baterie. Ale teraz normalne jest, że do aparatu są dokładane baterie. Kolega ma sklep foto i stąd znam te wyniki. Robili testy.

A nie raz jest tak, że w promocji kupujesz aparat z ładowarką.

_________________
"Stary jestem, mam sklerozę, czas umierać" 09.IX.2006 - rozstaj dróg w Dolince za Mnichem

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 2:34 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 13, 2005 9:37 am
Posty: 1433
Lokalizacja: Siedlce
kilerus napisał(a):
no to juz mam:
http://www.fotobasia.pl/produkt_1523_Ap ... 10_IS.html
mysle, ze wybralem optymalnie wzgledem moich wymagan.
zobaczymy jak bedzie sie spisywal. jeszcze musze sie nauczyc go uzywac.


wygląda na fajny sprzęt :D Oby robił piękne foty :)

_________________
Fuji S5 PRO || Grip || Nikon D70s || Grip || F80 || N28-100 || S30/1.4 || N80-200/2.8D ED N || SB-800 || TC Kenko x1.4Pro


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Cz mar 15, 2007 10:04 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 05, 2006 5:46 pm
Posty: 833
Lokalizacja: Skądinąd
Potwierdzam. DObre akumulatorki trzymają duuużo dłużej niż najlepsze duracelle. :D Polecam Energizery, podobno jedne z najlepszych. :wink:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 21, 2007 9:13 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 7:11 pm
Posty: 907
Lokalizacja: Białystok
stan-61 napisał(a):
Zabieram zawsze ze sobą dwa pakiety 2500 i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi zdechło.

widzę, że mamy podobną taktykę, w moim Fuji S7000 jeszcze nigdy się nie zdarzyło, żeby jeden komplet akumulatorów nie wytrzymał jednego wyjścia, do 300 zdjęć, ale drugi zawsze dobrze mieć na wszelki wypadek; można komuś pożyczyć, tak jak mi się to zdarzyło na Krzyżne, gdzie motał się chłopak z aparatem i przerażeniem w oczach, że mu baterie siadły :)

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 21, 2007 6:19 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pt lis 11, 2005 3:23 pm
Posty: 1214
marek_2112 napisał(a):
ak jak mi się to zdarzyło na Krzyżne, gdzie motał się chłopak z aparatem i przerażeniem w oczach, że mu baterie siadły Smile


miałam podobe zdarzenie na Zadnim Granacie, chciałyśmy dziewczynom pomóc,,ale one potrzebowały baterie 1,5V a my miałyśmy w latarce R-20 zaś w aparacie akumulatorek, były niepocieszone :wink:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 21, 2007 7:43 pm 
Weteran

Dołączył(a): N paź 16, 2005 11:34 pm
Posty: 125
Lokalizacja: płaska kraina nad Wisłą
Grzegorz napisał(a):
Ile zdjęć da się zrobić na komplecie baterii??


Nie powiem ile można zrobić zdjęć aparatem Fuji s6500 bo używam akumulatorów różnych firm i nie najnowszych. Poza tym nie przyglądam sie licznikowi. Zawsze po zakupie jest tak, że człek "bawi" się aparatem nowo nabytym i szybciej przez to zużywa akumulatry.

Ostatnio kupiłem akumulatory na których jest napisane "Collection ACCU NiMH 3200mAh AA Mignon R6 UM3 1,2V". Długo trzymają pojemność. Nie wiem kto jest ich producentem bo nie ma napisane na akumulatorze. I chyba nie było na opakowaniu. Jak na razie jestem z nich zadowolony i zastanawiam sie nad drugim kompletem :D. Bawie się aparatem z wymienionymi akumulatorami i jeszcze na nich aparat "chodzi" :) a wg. mnie juz nie powinien :mrgreen: .

Uważam, że w góry należy zawsze włożyć do plecaka conajmniej jeden zapasowy komplet akumulatorów choćby nie wiem jakie doskonałe były już włożone do aparatu.

_________________
Jestem tylko amatorem fotografii i turystyki górskiej. Canon EOS 450D i trochę "złomu" fotograficznego.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: So kwi 21, 2007 8:27 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sty 08, 2007 7:35 pm
Posty: 3100
Lokalizacja: G.E.K.O.N.Y.
Tuptuś napisał(a):
Uważam, że w góry należy zawsze włożyć do plecaka conajmniej jeden zapasowy komplet akumulatorów choćby nie wiem jakie doskonałe były już włożone do aparatu.

No to zalezy na ile dni sie idzie w górki i jakie zdjęcia się będzie robiło,bo na normalce to o.k. mało sie zużywa bateria,ale jak zaczniesz kombinować na manualce to juz dwa razy szybciej sie zużywa.A kombinacje w stylu raz z lampą raz bez ale z przybliżeniami makro itp. itd. to wszystko ma znaczenie.Moim zdaniem jak się wybieram w górki to min. 2 zestawy baterii,ale jakbym był miał karte 3gb to i trzy bym wziął,oczywiście zależy kto ile zdjęć robi.

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 22, 2007 9:45 am 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 7:11 pm
Posty: 907
Lokalizacja: Białystok
Tuptuś napisał(a):
Nie powiem ile można zrobić zdjęć aparatem Fuji s6500

czy jeżeli zostawisz aparat z bateriami na dłuższy czas to się one rozładują :?: w moim S7000 niestety tak jest
a jak jest w aparatach innych producentów :?:

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 22, 2007 12:16 pm 
Weteran

Dołączył(a): N paź 16, 2005 11:34 pm
Posty: 125
Lokalizacja: płaska kraina nad Wisłą
W każdym aparacie pozostawione akumulatory rozładują sie z czasem. Poza nim też. Tak są skonstruowane, że wraz z upływem czasu tracą ileś tam procent swojej pojemności . Nie zauważyłem wielkich spadków pojemności, może dlatego, że stale aparat włączam i zmieniam co jakiś czas akumulatory. Jestem na etapie jego poznawania.
W instrukcji obsługi mojego aparatu nic na ten temat nie przeczytałem, aby aparat wyłączony czerpał prąd z akumulatorów. Ale dla pewności jeszcze raz ją będę przegladał to się przyjrzę dokładniej.
Wskazane jest wyjmowanie baterii i akumulatorów, kiedy aparat nie jest przez dłuzszy czas używany. W każdym urzadzeniu zresztą, nie tylko w aparacie.

Aparat Fuji s6500 jest godny uwagi. W tej klasie cenowej to chyba najlepszy wybór. Tak mi sie wydaje. Szeroki kąt od 28 mm. Jedynym mankamentem dla mnie jest brak informacji po wykonaniu zdjęcia o zastosowanej długości ogniskowej i brak info o zastosowanej metodzie pomiaru. Pomijam też niektore programy bo te podnoszą czułość i zwiększają szumy. Waga około 0,5 kg jest do przyjęcia jak do wędrówek po górkach. To tak na marginesie.

_________________
Jestem tylko amatorem fotografii i turystyki górskiej. Canon EOS 450D i trochę "złomu" fotograficznego.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 23, 2007 12:56 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 7:11 pm
Posty: 907
Lokalizacja: Białystok
Tuptuś napisał(a):
Aparat Fuji s6500 jest godny uwagi

dwa lata temu, kiedy kupowałem swojego S7000 również wydawało mnie się, że to dobry wybór
następny etap to lustrzanka,zresztą coraz bardziej dostępna bo ceny w dół lecą :D
Tuptuś napisał(a):
Wskazane jest wyjmowanie baterii i akumulatorów

:idea: jasne :wink:

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 23, 2007 6:38 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 20, 2005 3:25 pm
Posty: 4015
Lokalizacja: Gorzów Wielkopolski
Mnie starcza na jakies 300-400 zdjec mieszanych komplet 4x Philips 2450 mAh w fuji s5600, zostawione na miesiac czasu nie rozladowuja sie nadto :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 24, 2007 11:43 am 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 13, 2007 2:13 pm
Posty: 1586
Lokalizacja: Wrocław / Polanica Zdrój
Nie wiem czy ktos o tym juz wspomnial.
Ale przykladowo ja nie wylaczam aparatu przez caly dzien co powoduje ze baterie mniej sie wyczerpuja. Podczas wlaczania co chwile, lampa sie laduje, LCD zjada baterie :). Jak najkrocej uzywac LCD to podstawa :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 24, 2007 12:31 pm 
Uzależniony ;-)

Dołączył(a): Pn lip 10, 2006 7:11 pm
Posty: 907
Lokalizacja: Białystok
uysy napisał(a):
Podczas wlaczania co chwile, lampa sie laduje

jak może się ładować jeżeli jest wyłączona :?:

_________________
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 24, 2007 3:12 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 13, 2007 2:13 pm
Posty: 1586
Lokalizacja: Wrocław / Polanica Zdrój
Laduje sie za kazdym razem jak wlaczamy aparat :)
Nwet jak ustawimy lampe OFF czy tez nie otowrzymy (w przypadku niektorych aparatow).


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 24, 2007 3:55 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lis 13, 2005 9:37 am
Posty: 1433
Lokalizacja: Siedlce
Mi spokonie starczają oryginalne aku
W coolpixie starcza na 350
W D70s na około 800-900

_________________
Fuji S5 PRO || Grip || Nikon D70s || Grip || F80 || N28-100 || S30/1.4 || N80-200/2.8D ED N || SB-800 || TC Kenko x1.4Pro


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 24, 2007 4:08 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt kwi 13, 2007 2:13 pm
Posty: 1586
Lokalizacja: Wrocław / Polanica Zdrój
Nom ja w D80 spokojnie pstrykam 1000-1500 fotek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 24, 2007 9:46 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 05, 2006 5:46 pm
Posty: 833
Lokalizacja: Skądinąd
Można też wyłączać LCD. :D
PS. Ile zdjęć średnio robicie podczas jednego wypadu w góry? Czy 1GB styknie na powiedzmy 10 dni albo chociaż tydzień?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 25, 2007 5:30 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 23, 2006 8:39 am
Posty: 5106
Lokalizacja: daleko od gór
Bombadil napisał(a):
Czy 1GB styknie na powiedzmy 10 dni albo chociaż tydzień?
Mi starcza na na 3 dni przy 3 Mega. :wink: Obecnie używam 2GB a w rezerwie mam 512MB.

_________________
W życiu piękne są tylko chwile. (R. Riedel)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 25, 2007 8:56 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn paź 02, 2006 6:06 pm
Posty: 874
Lokalizacja: Piekary
a ja mam 1 GB, i jak sie zapełni to zrzucam je i zdjęcia mozna robic znowu :D

_________________
Bo gdy raz spojrzysz w oczy TATROM
zakochasz się z wzajemnością.
Powroty do nich będą...
jak świeży powiew wiatru....


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 25, 2007 9:06 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 23, 2006 8:39 am
Posty: 5106
Lokalizacja: daleko od gór
jola napisał(a):
a ja mam 1 GB, i jak sie zapełni to zrzucam je i zdjęcia mozna robic znowu
:rofl_an:

_________________
W życiu piękne są tylko chwile. (R. Riedel)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 25, 2007 9:08 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 03, 2005 1:09 pm
Posty: 22094
Cytuj:
ja mam 1 GB, i jak sie zapełni to zrzucam je i zdjęcia mozna robic znowu



Oooo. Coś nowego. Jak to się robi ?

_________________
"Stary jestem, mam sklerozę, czas umierać" 09.IX.2006 - rozstaj dróg w Dolince za Mnichem

"Stałem się nowym użytkownikiem ale ten nowy też musi posta napisać"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 25, 2007 9:16 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn paź 02, 2006 6:06 pm
Posty: 874
Lokalizacja: Piekary
Łukasz T napisał(a):
Oooo. Coś nowego. Jak to się robi ?

a normalnie na płytke mądrale


Ostatnio edytowano Śr kwi 25, 2007 10:29 am przez jola, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 25, 2007 9:49 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn paź 02, 2006 6:06 pm
Posty: 874
Lokalizacja: Piekary
stan-61 napisał(a):
jola napisał:
a ja mam 1 GB, i jak sie zapełni to zrzucam je i zdjęcia mozna robic znowu

no i z czego tak się śmieje?

_________________
Bo gdy raz spojrzysz w oczy TATROM
zakochasz się z wzajemnością.
Powroty do nich będą...
jak świeży powiew wiatru....


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 25, 2007 10:18 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr sie 23, 2006 8:39 am
Posty: 5106
Lokalizacja: daleko od gór
Sorry, ale konkluzja była nieco... zaskakująca. :wink:

_________________
W życiu piękne są tylko chwile. (R. Riedel)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 25, 2007 10:30 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn paź 02, 2006 6:06 pm
Posty: 874
Lokalizacja: Piekary
stan-61 napisał(a):
Sorry, ale konkluzja była nieco... zaskakująca.

no może fachowo sie nie wyraziłam :)

_________________
Bo gdy raz spojrzysz w oczy TATROM
zakochasz się z wzajemnością.
Powroty do nich będą...
jak świeży powiew wiatru....


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL