Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
relacje na mapie
Regulamin forum


Teraz jest Śr lut 21, 2018 7:36 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 13, 2018 9:55 am 
Kombatant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt sty 25, 2013 5:08 pm
Posty: 603
Lokalizacja: Koluszki
oooo, opisz dokładniej jak to robi się, końcówka jest jakaś miękka bardzo, czyści się ruchami kolistymi czy jak szpatułkami do czyszczenia matryc na mokro?

_________________
https://plus.google.com/103401017530340981676


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 13, 2018 3:57 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sty 24, 2011 7:54 pm
Posty: 2473
velka napisał(a):
opisz dokładniej jak to robi się, końcówka jest jakaś miękka bardzo, czyści się ruchami kolistymi czy jak szpatułkami do czyszczenia matryc na mokro?


Końcówka jest miękka, z czegoś nie zostawiającego smug. Tu nie ma w mojej opinii żadnej filozofii - "jeździsz" tym po matrycy i po takim zabiegu kontrolujesz efekt, jak nie jest zadowalający to powtarzasz do skutku. Tak jak pisałem powyżej - doczyściłem tym matrycę, która była bardzo zasyfiona, co widać było nie tyko na zdjęciach przy dużej wartości przysłony, ale już patrząc na samą matrycę, także po tym doświadczeniu (chociaż jednorazowym) mogę stwierdzić, że działa.
Jednak gdy matryca tego nie wymaga, a przyczepi się jakiś drobny pyłek, to w pierwszej kolejności próbowałbym bezdotykowych sposobów - gruszki. Oczywiście przy gruszkowaniu czasem można sobie nanieść na matrycę więcej pyłków, które przecież znajdują się nierzadko w się w komorze, ale można też mieć fuksa ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 13, 2018 4:35 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): N mar 09, 2014 2:19 pm
Posty: 2010
A spotkał się ktoś z funkcją samoczyszczenia matryc? Mam coś takiego w a6500 i raz włączyłem z ciekawości gdyż nie czytałem instrukcji i ciekaw byłem co się wydarzy. Matryca przez około 1s mocno wibruje zrzucając tym samym drobne pyłki. Siłą rzeczy funkcja dostępna tylko w aparatach z mechaniczną stabilizacją matrycy - jak się to w praktyce sprawdza to nie wiem bo mam jeszcze czystą... Jak się coś na niej pojawi, sprawdzę czy ten patent zrzuci to coś.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 13, 2018 4:59 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn sty 24, 2011 7:54 pm
Posty: 2473
krank1 napisał(a):
Siłą rzeczy funkcja dostępna tylko w aparatach z mechaniczną stabilizacją matrycy


Nie tylko. Funkcja powszechnie stosowana w aparatach (zazwyczaj przy włączaniu i wyłączaniu sprzętu). Chodzi o mikrodrgania matrycy mające na celu "strzepnięcie" pyłków. Jedne aparaty mają to bardziej inne mniej rozbudowane, w jednych działa lepiej w innych gorzej. Na porządnie zasyfioną matrycę to nie pomoże ;)

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz lut 15, 2018 9:42 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): N mar 09, 2014 2:19 pm
Posty: 2010
taki wydaje mi się niezły strzał z imprezy karnawałowej (bez lampy w lichym świetle) a6500 85mm f1.8 z AF

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: N lut 18, 2018 10:56 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): N mar 09, 2014 2:19 pm
Posty: 2010
a6500, sigma 16mm f1.4

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Pn lut 19, 2018 12:02 am 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sty 07, 2006 8:19 pm
Posty: 14648
Ja bym to wykadrował tak żeby obciąć prawą. Takie skosy w architekturze nie służą. Wiem, że bez absolutnie profesjonalnego sprzętu nie da się tego uniknąć, ale jednak kadr trzeba trochę korygować. Poza tym fajne, ale jak mam jeszcze się trochę pomarudzić, to ja bym walnął statyw i na długim czasie byłoby cudo z piekną rozmytą wodą i gwiazdkami. No ale to chyba z łodzi, więc rozumiem, że się nie dało.

_________________
Abortion macht frei


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 20, 2018 7:29 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): N mar 09, 2014 2:19 pm
Posty: 2010
kilerus napisał(a):
jak mam jeszcze się trochę pomarudzić, to ja bym walnął statyw i na długim czasie byłoby cudo z piekną rozmytą wodą i gwiazdkami. No ale to chyba z łodzi, więc rozumiem, że się nie dało.


to było ze statywu tylko nie zwróciłem na to w ogóle uwagi :mrgreen: , następnym razem będę o tym pamiętał ...

kilerus napisał(a):
Takie skosy w architekturze nie służą. Wiem, że bez absolutnie profesjonalnego sprzętu nie da się tego uniknąć, ale jednak kadr trzeba trochę korygować.


tam było ciasno i żeby nie obciąć wieży założyłem 16mm przez którą wyszły te skosy, lewa strona też krzywa - generalnie prawie wszystko się tu kładzie, ale obiektyw fajny bo ostrawe to wyszło i nie szumi za bardzo (choć odrobinę i tak odszumiłem tą fotkę)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 20, 2018 7:55 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sty 07, 2006 8:19 pm
Posty: 14648
Rozmycie wody fajne robi wrażenie. Tutaj jest może, więc tym bardziej ruchliwe:

Obrazek

_________________
Abortion macht frei


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 20, 2018 8:13 pm 
Kombatant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 25, 2012 4:52 pm
Posty: 613
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Orientuje się ktoś jak ma się sprawa kompatybilności nowych obiektywów ze starymi body? Chodzi konkretnie o D200 i jego połączenie z Tamronem AF 18-200mm F/3.5-6.3 Di II VC. Różnica w latach produkcji może wynosić nawet 10 lat. Czy po prostu jeśli jest bagnet danego producenta to będzie działać na wszystkich jego aparatach?

_________________
http://wyrypy.wordpress.com/
Flickr


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 20, 2018 8:38 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2854
Lokalizacja: Kraków
wg mnie powinno działać.
Canon ma również stare (stało ogniskowe obiektywy) które mają kilka ładnych lat a nadal działają z nowymi body. Raczej w drugą stronę powinno być jaja, jak aparat nie ma nowego softu i danych na temat nowego obiektywu.

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 20, 2018 8:46 pm 
Kombatant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 25, 2012 4:52 pm
Posty: 613
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Tutaj właśnie jest druga sytuacja. D200 z premierą w 2005 i Tamron w 2015. W takim razie zorientuje się czy jest możliwość wgrania aktualizacji ale coś mam przeczucie że nic z tego nie będzie. :(

_________________
http://wyrypy.wordpress.com/
Flickr


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lut 20, 2018 8:52 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2854
Lokalizacja: Kraków
Na stronie producenta powinieneś mieć firmware do wgrania. Pytanie z kiedy. JEdnak tak czy siak to może działać :-)

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr lut 21, 2018 4:13 pm 
Kombatant
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lip 25, 2012 4:52 pm
Posty: 613
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dobra, stwierdziłem, że bawienie się w półśrodki to strata czasu i kasy. Ktoś na forum ma i używa Sigmy 17-50 2.8? Z tego co czytam to szkiełko niemalże jest w stanie zastąpić stałki w każdej ogniskowej.

_________________
http://wyrypy.wordpress.com/
Flickr


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr lut 21, 2018 4:57 pm 
Kombatant

Dołączył(a): Pt cze 22, 2012 7:38 pm
Posty: 312
Lokalizacja: siem-ce; m-ce
Ja mam.
Tomto napisał(a):
Z tego co czytam to szkiełko niemalże jest w stanie zastąpić stałki w każdej ogniskowej.

To chyba lekka przesada, ale uwielbiam ten obiektyw i uważam, że w swoim przedziale cenowym nie ma on sobie równych. Jednak ostatnio (po dwóch latach użytkowania) do środka dostał się paproch, więc to na minus w kwestii szczelności.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1455 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 45, 46, 47, 48, 49

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL