Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
relacje na mapie
Regulamin forum


Teraz jest N lis 19, 2017 10:47 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: N lip 24, 2016 10:12 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 07, 2008 11:33 am
Posty: 4735
Otoczenie Aiguille du Midi. Widok ze stacji kolejki nań.
W kierunku - o ile pamiętam - północno-wschodnim. Na okoliczne Iglice Chamonix...
Czyli Alpy.

pozdrawiam
gb 8)

_________________
wszystko już było - ergo: nie panikuj
http://jaskiniar.blogspot.com/
http://puzzlepamieci.blogspot.com/


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: N lip 24, 2016 10:15 pm 
Weteran

Dołączył(a): Pn cze 13, 2016 8:29 am
Posty: 112
Grandes Jorasses z Aiguille du Midi. Tak mniej więcej :)

_________________
Zaoszczędzone można przepić.
Korona Europy


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lip 26, 2016 2:27 pm 
Weteran

Dołączył(a): So lip 13, 2013 1:14 pm
Posty: 136
Podziękował. Aż sprawdzę ile lot do Genewy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Wt lip 26, 2016 2:32 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2827
Lokalizacja: Kraków
Są podobnie b. tanie autobusy tylko jadą ....

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr sie 17, 2016 8:22 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 09, 2014 2:19 pm
Posty: 1822
Mam taką fajną fotkę z wakacji na której mi zależy i nie mam programu ani doświadczenia żeby podciągnąć trochę kolor nieba i tych bladych pagórków w oddali, tudzież wyciągnąć coś z cienia. Jak by się komuś chciało pobawić to tutaj link do RAWa https://drive.google.com/open?id=0BxczF ... GVoaFRDTUE - stawiam browara przy najbliższej okazji albo kawę lub herbatę ... kadrowanie zrobię sobie już sam 8)

Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr sie 17, 2016 9:25 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Pn sie 20, 2012 9:47 pm
Posty: 1872
Lokalizacja: Kraków
.arw - format nieznany cywilizowanym softom. Daj znany albo chociaż jpg to się zadziała


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr sie 17, 2016 9:28 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2827
Lokalizacja: Kraków
Każdy cywilizowany soft obsługuje format RAW aparatów Sony! 8)

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr sie 17, 2016 9:47 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Pn sie 20, 2012 9:47 pm
Posty: 1872
Lokalizacja: Kraków
No to mam niecywilizowany


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz sie 18, 2016 7:42 am 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 09, 2014 2:19 pm
Posty: 1822
Sony wymyśliło sobie chyba swoje rozszerzenie, ale w menu mam ustawione jako RAW. Może wystarczy zmienić ręcznie arw na raw?


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz sie 18, 2016 7:08 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2827
Lokalizacja: Kraków
krank1 napisał(a):
Sony wymyśliło sobie chyba swoje rozszerzenie, ale w menu mam ustawione jako RAW. Może wystarczy zmienić ręcznie arw na raw?

AWR to format *raw* aparatów Sony. RAW to format Canona. Nikon ma NEF. Zakładam, że zmiana rozszerzenia nic nie wskóra.

Pan Maciek napisał(a):
No to mam niecywilizowany

No na to wychodzi. W PS / LR odpala bez problemu.

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz sie 18, 2016 7:51 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Pn sie 20, 2012 9:47 pm
Posty: 1872
Lokalizacja: Kraków
Już wiem o co chodzi. Niektóre kompy mają problem z odpaleniem różnych form rawów. To samo mam z .orf olympusa. Nef i raw bez problemu. Są to jakieś sprawki z konfigurką grafiki w systemie. Kiedyś zacząłem to "naprawiać" ale poddałem się bo akcja zahacza aż o Rejestr Windows, a te rejony omijam.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz sie 18, 2016 8:08 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2827
Lokalizacja: Kraków
Czy nie chodzi Ci o podgląd plików RAW w systemie?

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz sie 18, 2016 8:26 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 17, 2011 5:28 pm
Posty: 1471
Lokalizacja: Kraków NH
Pan Maciek napisał(a):
Niektóre kompy mają problem z odpaleniem różnych form rawów

Ewentualnie program jest już "wiekowy":
https://forums.adobe.com/thread/1775299

_________________
"Ludzie przeważnie nie są źli. Po prostu czasem dają się porwać jakiejś idei"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz sie 18, 2016 8:41 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Pn sie 20, 2012 9:47 pm
Posty: 1872
Lokalizacja: Kraków
LR 5.4 i PS CS6 to nie tak najgorzej, ale jak widać powodzenie importu/wyświetlenia zależy od konkretnego modelu aparatu.
Ale to jest zamieszane :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz sie 18, 2016 8:45 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2827
Lokalizacja: Kraków
Nie. Zależy od zaktualizowanego Camera RAW.

Apr 8, 2014 - to przecież całe lata świetlne :shock: :shock: :shock:

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz sie 18, 2016 8:49 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 17, 2011 5:28 pm
Posty: 1471
Lokalizacja: Kraków NH
U mnie LR 5.6 tego nie otworzył. Ba! W sumie kilka innych programów też, więc pozostał tylko converter online. Wszystko mam niecywilizowane :( Krank, zmień aparat! :mrgreen:

Można jeszcze spróbować tego:
http://www.dxo.com/de/profifoto
Wydaje się bardzo fajną alternatywą dla Lightrooma, no i do końca sierpnia jest za darmo!

_________________
"Ludzie przeważnie nie są źli. Po prostu czasem dają się porwać jakiejś idei"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz sie 18, 2016 8:58 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Pn sie 20, 2012 9:47 pm
Posty: 1872
Lokalizacja: Kraków
m__s napisał(a):
Zależy od zaktualizowanego Camera RAW.

No, może tak jest. CR 9.1.1 - też pewnie emeryt. Generalnie przestałem się nad tym doktoryzować i robię w jpgu. Na mój 15 calowy, nieskalibrowany laptop wystarcza :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr wrz 14, 2016 8:26 pm 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 17, 2011 5:28 pm
Posty: 1471
Lokalizacja: Kraków NH
http://eobrazy.cal24.pl/porady/photodirector-6-za-darmo/
Darmowa alternatywa dla Lightrooma. Dostępna jeszcze przez 15 dni.

_________________
"Ludzie przeważnie nie są źli. Po prostu czasem dają się porwać jakiejś idei"


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr wrz 14, 2016 9:30 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Pn sie 20, 2012 9:47 pm
Posty: 1872
Lokalizacja: Kraków
A to LR jest płatny? :mrgreen:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr wrz 14, 2016 9:57 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2827
Lokalizacja: Kraków
Tylko ten płatny.

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr wrz 27, 2017 12:40 pm 
Zasłużony

Dołączył(a): So sty 08, 2011 2:47 pm
Posty: 250
Lokalizacja: Gliwice
Muszę kupić aparat kompaktowy lekki, niewielkich rozmiarów do 1500 zł. Mam lustrzankę, ale muszę ograniczyć kg w plecaku podczas wyjazdu w góry. Poradzicie ? :wink:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr wrz 27, 2017 7:01 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sty 13, 2005 2:03 pm
Posty: 9281
Lokalizacja: Poznań
Mam małego Canona z manualem ale już starego i z jakości zdjęć nie jestem specjalnie zadowolony. Teraz poszedłbym może w Nikona.
Generalnie patrzyłbym na jasny obiektyw, dostępne małe iso no i oczywiście manual. Ale najważniejsze jakie robi zdjęcia a to to trzeba już zobaczyć na własne oczy. Jest opcja żeby kupić w dobrym sklepie. Porobić zdjęcia i jak się nie spodoba to oddać. W taki Saturnie nawet można oddać kupując sprzęt w sklepie stacjonarnym.
Patrzyłem na Nikon Coolpix A900 ale ma dość ciemny obiektyw f/3,4 do 6,9 iso od 80
Ale ma duży zoom jak Ci zależy

_________________
Tatry


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Śr wrz 27, 2017 7:54 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 09, 2014 2:19 pm
Posty: 1822
Ja jestem zadowolony z sony serii a6xxx. Nie jest to kompakt tylko bezlusterkowiec z wymienną optyką - jest mały. Do zdjęć spokojnie wystarczy a6000. Za podstawowy zestaw z bardzo małym, kitowym obiektywem 16-50 trzeba zapłacić prawie tysiąc zł więcej niż planujesz, ale może warto dołożyć. Szczególnie przy słabym świetle sobie dobrze radzi ten aparat, ma błyskawiczny autofocus (podobno najszybszy na świecie 8)) no i przede wszystkim wymienne szkła.

Bardzo zbliżony parametrami do tego aparatu jest a5100, jest trochę tańszy, mniejszy i lżejszy a ustępuje a6000 w parametrach, które mogą nie mieć dla Ciebie znaczenia np robi 6 zdjęć na sekundę podczas gdy a6000 - 11. Bateria za to wystarcza na 10% dłużej. Mogą to być dla Ciebie duperele... Matryce mają te same.
Sony a5000 jest już zbliżony ceną do kwoty, którą dysponujesz (około 1600-1700zł) też ma wymienne szkła tylko głównymi parametrami już odbiega bo zamiast 24 megapiksele ma 20 a ISO nie 25000 tylko 16000, za to jest jeszcze lżejszy i bateria wystarcza na jeszcze dłużej.

Tutaj masz 90% zdjęć jakie robiłem a6300 na kitowym obiektywie
https://www.flickr.com/photos/140652565@N04/albums

A tutaj moje testy i porównania różnych szkieł jak się w nie doposażałem
https://www.flickr.com/gp/140652565@N04/QC4v07

Szczególnie sigma 30mm 1.4 jest ciekawym obiektywem (zamieniłem go na sony 28mm 2.0 bo ma lepszy AF ale kiedyś kupię to sigmę raz jeszcze :) )
mój pupil z a6500 i właśnie ta sigma
Obrazek

i kilka z internetu (też a6xxx plus sigma 30 1.4)
Obrazek

Obrazek

Obrazek


Dwie fotki z moich testów przy bardzo słabym świetle bez statywu z ręki - jeden mały wkład do lampionów, nocą przy zasuniętych żaluzjach (nie obrabiane prosto z aparatu)

iso2000
Obrazek

iso6400
Obrazek

to jest jakieś z internetu a6xxx na kitowym obiektywie
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Cz wrz 28, 2017 9:32 am 
Zasłużony

Dołączył(a): So sty 08, 2011 2:47 pm
Posty: 250
Lokalizacja: Gliwice
Dzięki, przyjrzę się im bliżej :wink: Pomysł z testowaniem aparatu na pewno wykorzystam 8)


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: N paź 08, 2017 1:30 pm 
Swój

Dołączył(a): Cz maja 05, 2016 1:15 pm
Posty: 56
Ania_ napisał(a):
Muszę kupić aparat kompaktowy lekki, niewielkich rozmiarów do 1500 zł. Mam lustrzankę, ale muszę ograniczyć kg w plecaku podczas wyjazdu w góry. Poradzicie ? :wink:

Może Sony RX-100 :?:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Pt paź 13, 2017 9:36 am 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2827
Lokalizacja: Kraków
Bardzo fajne i klimatyczne zdjęcia Wojtek. Zwłaszcza 3cie gdzie pieseł wygląda tak, że chce się go przytulić ;-)

Dobrze ogólnie ta Sigma współpracuje z Sony? Niestety z Canon'em i szkłami innymi niż systemowe mam złe doświadczenia i raczej już nigdy nie zdecyduję się na zakup innego szkła niż Canon. O ile jeszcze kiedykolwiek zdecyduję się na zakup jakiegoś szkła :lol:

Chętnie bym zmienił aparat na Sony, ale niestety mi się to nie kalkuluje.

Póki co mam nową zabawkę.

F/1.4 :kotek:
Obrazek

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Pt paź 13, 2017 9:35 pm 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N mar 09, 2014 2:19 pm
Posty: 1822
Pieseł tylko ten pierwszy jest mój :) Ten o którym piszesz właśnie jest z sigmy 30mm 1.4 - chwalą ludzie te obiektywy.
m__s napisał(a):
Dobrze ogólnie ta Sigma współpracuje z Sony?

AF działa troszkę wolniej na brzegach kadru a w centrum bez zarzutu. Poza tym super. Trochę żałuję że zamieniłem na sony 28mm 2.0 - kiedyś kupię sobie tą sigmę raz jeszcze :) Ogólnie opinie są takie że Sony najlepiej będzie chodzić z Sony - czyli tak jak piszesz o Canonie. Ale Sigma chwalona jest.
m__s napisał(a):
Chętnie bym zmienił aparat na Sony

Dlaczego? Do zdjęć nie ma chyba nic lepszego niż Canon? Sony wypuściło bezluzterkowe A9, które miało być jak to mówiła reklama "zabójcą lustrzanek" ale ten model kosztuje ponad 20k zł :)
Na dniach mają wyjść jakieś konkurencyjne modele dla A7 (chyba od Canona i Nikona). W tej chwili na rynku bezlusterkowców pełnoklatkowych Sony nie ma chyba odpowiednika więc cenowo może się zrobić niedługo bardzo atrakcyjna sytuacja.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: Pt paź 13, 2017 10:48 pm 
Weteran

Dołączył(a): Pt sie 07, 2015 10:09 pm
Posty: 107
Lokalizacja: Chrzanów
Ania_ napisał(a):
Muszę kupić aparat kompaktowy lekki, niewielkich rozmiarów do 1500 zł. Mam lustrzankę, ale muszę ograniczyć kg w plecaku podczas wyjazdu w góry. Poradzicie ? :wink:

Też miałem ten problem, Nikkon D5000 + Nikkor 10-24 zajmował sporo miejsca w plecaku i kupiłem Sony Cyber Shot 100 z obiektywem Zeissa, w cenie się mieści i zdjęcia są OK, robi z automatu HDR lub w formacie RAW, moje trzy ostatnie relacje są obfocone tym aparatem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: So paź 14, 2017 8:59 am 
Przypadek beznadziejny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr maja 09, 2012 2:17 pm
Posty: 2827
Lokalizacja: Kraków
krank1 napisał(a):
Dlaczego? Do zdjęć nie ma chyba nic lepszego niż Canon? Sony wypuściło bezluzterkowe A9, które miało być jak to mówiła reklama "zabójcą lustrzanek" ale ten model kosztuje ponad 20k zł

Mniejszy, trochę lżejszy, peak focus, działa z różnymi szkłami, stabilizacja matrycy ;-) Mówię oczywiście o serii A7.

Nikon (nowy), z tego co pamiętam, zjada w rozpiętości tonalnej Canon'a na śniadanie.

_________________
blog | 500px

"W warunkach normalnych najwięcej pomaga technika. Natomiast w sytuacjach wyjątkowych najważniejszy jest hart ducha." - Walter Bonatti


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł: Re: Aparaty
PostNapisane: N paź 15, 2017 7:10 am 
Zasłużony

Dołączył(a): Wt lip 16, 2013 6:29 pm
Posty: 236
Lokalizacja: Kraków
Damian , tak szczerze, to zdjęcia zrobione rx100 "dupy nie używają".
Widzę w Twoich relacjach dwa aparaty : xr100 i nex5.
O ile te robione nex5 są naprawde super , to te z rx100 ...czy ja wiem? :scratch:


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1413 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 44, 45, 46, 47, 48  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL