Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
relacje na mapie
Regulamin forum


Teraz jest Cz cze 20, 2019 10:41 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N maja 12, 2013 12:30 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 01, 2008 8:10 pm
Posty: 4694
Do tematu zachęciło mnie to zdjęcie:

Obrazek

Byłem tam i pamiętam, że te góry w tle były wyraźne tak, jak ten lasek. Dlaczego szkiełko nie równa się oku? Mamy już technologie - wystarczy spojrzeć na PSzopa - może już czas przestać narzekać na obróbkę zdjęć i implementować funkcję HDR do każdego aparatu? Przecież jedynym oszustwem jest ograniczenie sprzętu, a nie fotografa.

_________________
http://3000.blox.pl/html

"Listy z Ziemi" Twaina: poszukaj, przeczytaj... warto


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N maja 12, 2013 12:47 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So sty 07, 2006 8:19 pm
Posty: 15930
Żeby zrobić HDR trzeba mieć przynajmniej dwie ekspozycje. Żeby je mieć aparat, czy kamera musi się nie ruszać podczas ich robienia. Czyli masz dwa zdjęcia w krótkim czasie. Po to się nosi statyw. Z ręki HDR... Jakby mieć jasne szkło... Ale wtedy problemem jest głębia ostrości. Duża dziura to, małe GO. Przy pejzażu nie jest to wskazane.

Można oczywiście zrobić pseudo HDR, czyli wywołać RAWa do kilku ekspozycji. Ja tak czasem robię. Tylko, ze po prostu można se to zrobić samemu. Wydaje mi się, ze w niektórych sprzętach jest już to zastosowane. Gdzieś mi się obiło o oczy, ale tylko obiło, bo ja to sprzętem to ta średnio się interesuję.

Tak czy siak, dla mnie to zupełnie nie byłoby przydatne. Nie lubię automatycznych ingerencji w zdjęcia. Lubię nad wszystkim panować. Dostaję RAWa i mielę go sobię jak chcę. Oczywiście przy kamerze miałoby to spory sens.

_________________
Wszyscy WON!!!

Moje podpisy powstają bez dofinansowania z Unii Europejskiej, bez wsparcia z budżetu państwa i jednostek samorządowych. Jest to całkowicie oddolna inicjatywa prezentująca opinie antyinteligenckiego umysłu ścisłego.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N maja 12, 2013 1:01 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Pn sie 20, 2012 9:47 pm
Posty: 2130
Lokalizacja: Kraków
Kiedyś czytałem artykuł, że niemożliwym jest (obecnie) aby jakakolwiek technologia dorównała oku, które jest "obiektywem" doskonałym. Podobnie rzecz ma się z rejestracją dźwięku.
Poza tym założę się, że drzewo na pierwszym lewym planie oko widziało normalnie, a nie w cieniu.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N maja 12, 2013 1:04 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 01, 2008 8:10 pm
Posty: 4694
kilerus napisał(a):
Z ręki HDR... Jakby mieć jasne szkło.


Właśnie o to mi biega - to tylko pstryk, pstryk w różnych ustawieniach. Pomogłeś mi znaleźć ideę!

Mazio napisał(a):
Nie lubię automatycznych ingerencji w zdjęcia


No właśnie ograniczenia sprzętu są ingerencją w wizję artysty! Poważnie tak myślę. Wybrana i dana nielicznym wiedza know-how, jest o tyle drażniąca, że poza elitaryzmem, nie ma w niej egalitaryzmu: chcę pokazać co widzę, ale nie umiem.

_________________
http://3000.blox.pl/html

"Listy z Ziemi" Twaina: poszukaj, przeczytaj... warto


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N maja 12, 2013 1:25 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 01, 2008 8:10 pm
Posty: 4694
Stefan 1856 napisał(a):
Poza tym założę się, że drzewo na pierwszym lewym planie oko widziało normalnie, a nie w cieniu.


Ba, widziało go nawet lepiej bo z pełną paletą tekstury kory, bez uszczerbku dla tła, jakim były góry. Czyżbym był jakimś cyborgiem, czy tylko mnie nie lubisz?

_________________
http://3000.blox.pl/html

"Listy z Ziemi" Twaina: poszukaj, przeczytaj... warto


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N maja 12, 2013 2:09 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Pn sie 20, 2012 9:47 pm
Posty: 2130
Lokalizacja: Kraków
Nie lubię twoich zdjęć. Zwykle nie lubię jak ktoś robi coś lepiej ode mnie. Nie akceptuję tego że jestem gorszy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N maja 12, 2013 2:13 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 01, 2008 8:10 pm
Posty: 4694
Mogę Cię przytulić? :bom:

_________________
http://3000.blox.pl/html

"Listy z Ziemi" Twaina: poszukaj, przeczytaj... warto


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N maja 12, 2013 2:17 pm 
Przypadek beznadziejny

Dołączył(a): Pn sie 20, 2012 9:47 pm
Posty: 2130
Lokalizacja: Kraków
Nie. Jestem zawistny i zawzięty


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: N maja 12, 2013 2:46 pm 
Weteran
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Śr lis 12, 2008 12:37 pm
Posty: 119
Przecież nie ma problemów z robieniem HDR z ręki. Dzisiejszy soft bez problemu wykrywa lekkie przesunięcia kadru. Od dawna robię HDRy z kilku rawów z ręki.


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Wt maja 14, 2013 10:56 pm 
Swój

Dołączył(a): N mar 31, 2013 11:59 pm
Posty: 56
Lokalizacja: Bełchatów
Mazio, jeśli ni chce ci się robić kilku fotek do HDRu, to wyjściem jest ustawić ekspozycję tak, aby nie przepalić jasnych miejsc. Ciemne miejsca z poziomu RAWa spokojnie rozjaśnisz nie tracąc szczegółów. Przykładowo SYLKEPIX ma taki pseudo HDR z jednej fotki, którym rozjaśniasz zbyt ciemne rejony nie zmieniając jasnych.

kilerus napisał(a):
Ale wtedy problemem jest głębia ostrości. Duża dziura to, małe GO. Przy pejzażu nie jest to wskazane.


Tym akurat Mazio nie musi się martwić. S100 przy ogniskowych rzędu 5.2 - 26 mm będzie miał dużą GO nawet przy największej dziurze. Zresztą w kompaktach dziura i tak nie ma znaczenia jeśli chodzi o GO.

_________________
http://www.youtube.com/user/kszysian/videos?view=0

https://picasaweb.google.com/kszysian


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Śr maja 15, 2013 11:19 pm 
Stracony
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pn wrz 01, 2008 8:10 pm
Posty: 4694
No tak, ale mi chodziło o to, żeby tego typu funkcje były dostępne z poziomu aparatu. Bardzo szybkie dwa zdjęcia w różnych ustawieniach i korekta softu w urządzeniu. Sądzę, że to jest technologicznie już możliwe. Może nawet jakieś aparaty to potrafią?
krzysian - spróbuję.

_________________
http://3000.blox.pl/html

"Listy z Ziemi" Twaina: poszukaj, przeczytaj... warto


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz maja 16, 2013 5:19 am 
Uzależniony ;-)
Avatar użytkownika

Dołączył(a): So wrz 17, 2011 5:28 pm
Posty: 1479
Lokalizacja: Kraków NH
Mazio napisał(a):
Bardzo szybkie dwa zdjęcia w różnych ustawieniach i korekta softu w urządzeniu. Sądzę, że to jest technologicznie już możliwe. Może nawet jakieś aparaty to potrafią?

Są i jest to jak najbardziej możliwe :)

_________________
"Ludzie przeważnie nie są źli. Po prostu czasem dają się porwać jakiejś idei"
Moje pstryki


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
PostNapisane: Cz maja 16, 2013 8:09 am 
Swój

Dołączył(a): N mar 31, 2013 11:59 pm
Posty: 56
Lokalizacja: Bełchatów
Mazio napisał(a):
No tak, ale mi chodziło o to, żeby tego typu funkcje były dostępne z poziomu aparatu.


Powiem ci, że ja do pewnego momentu też chciałem mieć wygodę, żeby wszystko załatwił aparat, ale jak zobaczyłem różnicę jakości fotek pomiędzy RAWem a JPGiem z aparatu od razu postawiłem tylko na RAW a w związku z tym wszelkie wodotryski są mi niepotrzebne. Nawet jeżeli są takie funkcje, to z poziomu aparatu raczej masz słabą kontrolę nad nimi. Przykładem może być odszumianie zdjęć przez soft aparatu, które zwykle zabija szczegóły.

_________________
http://www.youtube.com/user/kszysian/videos?view=0

https://picasaweb.google.com/kszysian


Góra
 Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL