http://wiadomosci.onet.pl/1537467,327,item.html
[/quote]- Decyzją Piotra Wójcika, szefa działu foto "Gazety Wyborczej", zwolniony został fotoreporter poznańskiego oddziału "Gazety", który dokonał fotomontażu zdjęcia wysłanego na konkurs Grand Press Photo - informuje serwis press.pl.
Fotografia zdobyła II miejsce w kategorii "Przyroda". Autor zrezygnował z nagrody.
Piotr Wójcik wydał oświadczenie, w którym potępił postępowanie Skórnickiego.
- Długoletni fotograf i fotoedytor "Gazety Wyborczej" w Poznaniu złamał najważniejszą zasadę obowiązującą w dziennikarstwie. Manipulując przynajmniej jedno ze swoich zdjęć wprowadził w błąd redakcję i okłamał czytelników - napisał Wójcik.
- Nasz dziennik zawsze bronił najwyższych standardów w fotografii prasowej. Nie ma w nich miejsca na jakiekolwiek fałszerstwa. Piotr Skórnicki nadużył naszego zaufania - podkreślił Wójcik, cytowany na stronie press.pl.
- W imieniu swoim i redakcji przepraszam czytelników, organizatorów Grand Press i wszystkich, którzy poczuli się przez nas oszukani. Piotr Skórnicki został zwolniony z pracy w Gazecie. Całe jego zdjęciowe archiwum zostanie skrupulatnie sprawdzone. Jeśli dopuścił się jakiejkolwiek innej manipulacji, czytelnicy będą o tym poinformowani - zapewnił szef działu foto "Gazety Wyborczej".
Piotr Skórnicki wydał oświadczenie następującej treści:
"W związku ze zdobyciem przeze mnie drugiej nagrody w konkursie Grand Press Photo w kategorii przyroda oraz faktem, że wyróżnione zdjęcie posiada ślady niedozwolonej ingerencji edytorskiej, oświadczam:
1. W swojej pracy fotoreporterskiej zawsze kierowałem się i kieruję najwyższymi standardami oraz etyką zawodową.
2. Nagrodzone zdjęcie zrobiłem w październiku 2006 r. Wtedy też prawdopodobnie wprowadziłem w zdjęciu zmiany, choć tego nie pamiętam. Niestety, zdjęcie w pierwotnej wersji nie zostało zarchiwizowane.
3. W wyniku zbiegu okoliczności "inkryminowane" zdjęcie kilka miesięcy później wysłałem w wersji, która nie jest zgodna z regulaminem konkursu Grand Press Photo. Z całą odpowiedzialnością zaznaczam jednak, że zmiana ta nie została wykonana na potrzeby konkursu.
4. Jestem świadomy, że odpowiedzialność za powstałą sytuację spada na mnie. W związku z tym przepraszam wszystkie osoby - kolegów fotoreportów, jury, organizatora konkursu oraz czytelników - za to, co się stało i proszę o przyjęcie mojej rezygnacji z tak prestiżowej nagrody."[quote]
i zmanipulowane zdjęcie:
http://wiadomosci.onet.pl/38952,21,9,pokaz.html