kilerus napisał(a):
Basiu ale ta kobieta pisze o Tatrach zimą, a Ty piszesz ogólnie o górach. Jednak w Beskidach to o co innego chodzi. No nie?
Oczywiście.
Jednak poznałam przez Internet parę takich osób, do których mam tyle zaufania, że gdyby tak wyszło - to poszłabym również w Tatry zimą.
Jednak jak pisałam - nie były to osoby takie z którymi zamieniłam dwa zdania, ale takie z jakimi korespondowałam przed spotkaniem przez dłuższy czas, potem spotkaliśmy się w Beskidach, potem np. zimą w Gorcach, potem jeszcze gdzieś.
Normalny rozłożony w czasie proces bliższego poznawania się, na tej samej zasadzie jak poznaje się ludzi np. w Klubie Wysokogórskim, lub na kursie przewodnickim.
A nieco demonizowany w tym artykule Internet jest tylko środkiem kontaktu.
Zresztą sami też tutaj w większości poznaliście się przez Internet, więc o czym tu w ogóle pisać.
kilerus napisał(a):
Poza tym Ty masz doświadczenie górskie, a ona pisze o ludziach którzy nie mają i poszukują towarzystwa. To chyba zupełnie nie dotyczy tego o czym piszesz.
Tacy zdarzają się przecież nie raz i tutaj.
I jeśli zieloni ludzie pytają o trasę na Rysy w takich warunkach jak teraz - to nie zdarzyło się aby nie dostali zjebki.
To samo dotyczy innych forów, jakie znam.
kilerus napisał(a):
Jedno mnie jednak dziwi... Jakoś nie wierzę żeby tych naciągaczy i kłamców tylu było na tych forach.
Znam co najmniej z 10 różnych forów "górskich", w tym 6 dość dobrze

(tutaj, "321", "pięknoduchy", "bieszczady.info", "karpatywschodnie" i "beskid-niski"), a także grupę dyskusyjną pl.rec.gory.
Nigdzie nie spotkałam kłamców i naciągaczy, być może zdarzyły się pojedyncze osoby, ale te były zaraz wyłapane przez lokalne TWA, w którym zawsze znajdzie się parę osób doświadczonych pod względem górskim.
Wbrew pozorom, jeżeli ma się doświadczenie - to fałsz jest bardzo łatwo wyłapać, a każde forum dysponuje dużą zbiorową mądrością.
Tak dużą, jak suma górskich doświadczeń dyskutantów.
Dlatego bardzo sobie cenię TWA.
kilerus napisał(a):
Czemu to nie w Tatrach a w OT?
A bo nie wiedziałam czy w forum "ogólno-górskim", czy tylko "tatrzańskim".
Jestem jak najbardziej za przeniesieniem tematu.
B.