witam wszystkich:)
Na początek pragnę się przywitać na forum ,bo jestem tu nowy. Wcześniej trochę czytałem , ale jest tu tyle informacji , cennych wskazówek że ciężko to ogarnąć. Fajnie że jest taki wątek gdzie można zweryfikować trasy na papierze z doświadczeniem innych. Ale konkretnie:
Jadę z moją dziewczyną do Zakopca od 27,08 do 05,09 - pierwsza wyprawa była rok temu. Brak nam doświadczenia w kwestii łańcuchów. Jesteśmy ambitni i wysportowani ... chcemy wbić lext level
Mamy buty kurtki ... nazwijmy to minimum sprzętowe.
teraz konkretne trasy i moje obawy, pytania:
Dzień 1
Kuźnice - zielonym - Kasprowy - czerwonym Beskid - Przełęcz Liliowe- powrót tą samą trasą. Wg mojej mapy szlaki na powyższym odcinku są dwukierunkowe. Czy są tam łańcuchy ?
Dzień 2
Kuźnice - zielonym Nosal- Powrót przez Olczyską Polane do jaszczurówki i ziu do zakopca. Nie mam pytań.
Dzień 3
Problematyczny giewont.
Kuźnice- niebieskim hala kondratowa-giewont - i teraz pytanko na giewont szlak jest jednokierunkowy ? z mojej mapy wynika ze pod krzyż jest 15minut wejście i zejście. Później czerwonym zejście do Doliny Strążyska. Wiem że są łańcuchy, z mapy wynika że oprócz rejonu wierzchołka szlak jest dwukierunkowy , więc gdyby moja Luba była sparaliżowana przez ekspozycje w każdym momencie można zarządzić odwrót ?
Dzień 4
Palenica-ceprostradą na Moko- szpiglasowa Przełęcz - Szpiglasowy Wierch-powrót tak samo. Wiem że są łańcuchy ale podobno "łatwo"
Dzień 5
Palenica-niebieskim Czerwone Brzeżki-rusinowa polana- zielonym na rówień waksmundzką -zielonym do doliny Pańszczyca-czarnym , zółtym na Krzyżne - Powrót zółtym w kierunku wielkiego stawu dalej niebieskim do schroniska - ze schroniska czarnym pożniej zielonym doliną Roztoki ceprostradą do Palenicy. Łańcuchów brak ? Jak z trudnością tej trasy ?
Dzień 6
Kuźnice- zielonym Hala Gąsienicowa- Murowaniec- czarnym w kierunku świnicy i odbicie na niebieski przy Czerwonych stawkach w kierunku Karbu-zejście z niego czarnym aż do czarnego stawu - powrót do schroniska i do kużnic zielonym , i żółtym.
Nie za cieżko ? jak w tych rejonach z ekspozycją ? łańcuchy gdzieś są ? ( okolice Karbu?)
to tyle.
owe plany będą relizowane tylko jeśli pogoda dopisze. 4 dni obstawiam na fajrant/odpoczynek.
Proszę Was o konstruktywne opinie na temat tych planów . Za wszystkie uwagi - ogromnie dziękuję:)