aankaa napisał(a):
Ale nie powiecie mi, że nie trzeba mieć żadnego przygotowania Exclamation
Ja staram się od wiosny jeździć na rowerze, czasami jakiś aerobic, i takie tam ćwiczonka, jesienią: basen, a wczoraj byłam pierwszy raz na ścianie wspinaczkowej - fajnie było!!!
Skoro się ruszasz i uprawiasz jakiś sport to nie powinno być tak źle. Z resztą sama się przekonasz. Jak nie dasz rady to zwyczajnie zawrócisz. A idąc swoim tempem pewnie dasz rade.
aankaa napisał(a):
Niestety - tak jak pisałam wcześniej - jestem naprawdę początkująca. Nie jestem zaopatrzona w żadne potrzebne rzeczy. Nie bardzo wiem od czego zacząć.
Jak chcesz wychodzić poza doliny to czeka Cię wydatek.
- buty - prędzej czy później musisz kupić, a póki co te swoje stare zaimpregnuj, żeby nie przemokły tak szybko,
załuż z dwie pary skarpet, najlepiej jakieś wełniane
ale jak będzie naprawdę duży mróz to lepiej odpuść żeby Ci czasem stopy nie przemroziło
- ochraniacze przeciwśniegowe na buty (stuptuty) - musisz to mieć bo inaczej śnieg Ci będzie wpadał do butów, za 50 60 zł coś tam kupisz
- rękawiczki, jakieś narciarskie powiedzmy, że wystarczą
ale musisz mieć ze sobą zawsze dwie pary rękawiczek, w razie jakby się czasem jedne zgubiły
- czapka
- kurtka z kapturem, oczywiście najlepiej z membraną
- spodnie, najlepiej jakby były jakieś nieprzemakalne i nie przepuszczające wiatru, tylko nie jeansy
- polar czy jakiś wełniany sweter, najlepiej unikać bawełny bo wchłania wilgoć i długo schnie
- najlepiej jakaś bielizna termoaktywna, i to cała, od koszulki, getrów czy kaleson po majtki
bielizna szybko zrobi sie mokra od potu, a mokra bawełna jest mało przyjemna i bardzo długo schnie
- kijki, można chodzić bez ale zwłaszcza zimą bardzo pomagają
- termos
- okulary przeciwsłoneczne i krem z wysokim filtrem UV
- latarka
- naładowany telefon
- folia NRC
- mapa
I wiele innych rzeczy.
Tu jest lista różnych rzeczy. W przeważnie na lato ale większość się też pokrywa z zimą
http://www.tatry.turystyka-gorska.pl/ekwipunek.htm
I ubieraj się na cebulkę. Tak żeby można było różne rzeczy zdejmować. Bo podczas wysiłku szybko się zgrzejesz i spocisz.
I weź sobie do plecaka koszulkę na zmianę
Zobaczysz, że się przyda
I dużo czekolady
Więcej info znajdziesz w dziele 'sprzęt'
http://forum.turystyka-gorska.pl/viewforum.php?f=6
I naprawdę szukaj kogoś bardziej doświadczonego, wtedy dowiesz się w praktyce co zabrać i jak się ubierać czy jak chodzić.
A póki co, idź tylko w dobrą, pewną pogodę. W schronisku są przeważnie prognozy wywieszone na tablicy.