Stonka sudecka napisał(a):
plus Wąwóz Kraków i wejście po łańcuchach i ta drabinka(bez problemu)
A czy weszłaś na samą górę przez wnętrze Smoczej Jamy, czy przez jej zewnętrzne obejście? Bo to robi różnicę. W tym drugim przypadku, jeśli nie miałaś stracha, to nie jest z Tobą tak zupełnie źle
Polecałbym Ci jeszcze jako sprawdzian Jaskinię Raptawicką.
Cytuj:
Jak dotąd najtrudniejsze momenty to były: odcinek między Łopatą a Wołowcem, pamiętam dwa miejsca nad przepaścią, które z trudnością przeszłam (z czego jedno to ta sławna płyta)
Skoro te miejsca przeszłaś, to jest to już jakiś konkret, do którego można się odnieść. Przenosząc to na Tatry Wysokie, wg mojego odczucia, jesteś w stanie przejść takie odcinki (wypisałem detalicznie, może się jeszcze komuś przyda):
Na pewno bez najmniejszego problemu:
1. Murowaniec - Karb od strony Zielonego Stawu
2. Murowaniec - Kasprowy przez Suchą Przełęcz (choć to w zasadzie Tatry Zachodnie)
3. Murowaniec - Liliowe
4. Murowaniec - Czarny Staw
5. Liliowe - Świnicka Przełecz
6. Dolina Roztoki - Schronisko w D5S
7. Morskie Oko - Czarny Staw pod Rysami
8. Morskie Oko - Dolinka za Mnichem
Raczej bez problemu:
9. Kasprowy - Liliowe (skałki na zejściu z Beskidu)
10. Czarny Staw - Karb (trochę erozji i stromy stok dający poczucie pewnej ekspozycji)
11. Czarny Staw - Zmarzły Staw (przejście przez skałki na progu Kotła Z.S.)
12. Zmarzły Staw - Zadni Granat (w środkowej części szlak silnie zniszczony na stromym stoku)
13. Murowaniec - Krzyżne (lekko eksponowana skałka kilkadziesiąt m poniżej przełęczy, ale na upartego można chyba ominąć, idąc dnem doliny po kamulcach)
14. Dolina Roztoki - Wielki Staw (gładkie, dość mocno nachylone skały przy Siklawie)
15. D5S - Zawrat (trzy kroki po skałkach tuż przy przełęczy)
16. Dolinka za Mnichem - Wrota Chałubińskiego (erozja szlaku na stromym stoku)
17. Dolinka za Mnichem - Szpiglasowa Przełęcz (jedno lub dwa miejsca z ekspozycją, ale całkowicie niegroźne)
Niewielki problem, ale dasz sobie radę:
18. D5S - Krzyżne (bardzo stromy Żleb pod Krzyżnem, dający przesadne wrażenie sporej ekspozycji, zwłaszcza w zejściu, i trochę małych skałek po drodze)
W zasięgu Twoich możliwości:
19. D5S - Szpiglasowa Przełęcz (średnia ekspozycja poniżej i na pierwszym łańcuchu, potem trochę łatwej wspinaczki z łańcuchami po nieśliskich skałach)
20. Szpiglasowa Przełęcz - Szpiglasowy Wierch (trochę erozji, trochę ekspozycji i trochę skałek)
21. Murowaniec - Świnicka Przełecz (skałki i miejscami średnia ekspozycja)
22. Czarny Staw - Bula pod Rysami (bardzo stromo, silna erozja i odrobina skał, ekspozycja niewielka)
Możesz spróbować, zobaczysz jak będzie:
23. D5S - Kozi Wierch (sporo niekoniecznie wygodnych skałek pod szczytem, umiarkowana ekspozycja)
24. Czarny Staw - Skrajny Granat (sporo prożków skalnych, w tym jeden spory z łańcuchami i ekspozycją, ale bez wielkiego hardcoru)
25. Kozi Wierch - Buczynowa Strażnica (Orla Perć, ale naj- naj- najłatwiejszy jej fragment, trochę nietrudnej wspinaczki, umiarkowana ekspozycja)
26. Świnicka Przełęcz - Świnica (skały i sporo wspinaczki, w paru miejscach średnia ekspozycja, jedno miejsce problematyczne dla niskich osób, mini-żeberko tuż pod samym szczytem)
27. Karb - Kościelec (jeśli przejdziesz próg skalny ponad Karbem, to dalej powinno być OK, najwyżej pod samym szczytem poprosisz kogoś o podanie ręki i podciągnięcie
)
Nie pchaj się, jeśli nie zrobisz 23-27 i nie będziesz gotowa na większe wyzwania:
28. Zmarzły Staw - Kozia Przełęcz (średnia ekspozycja, ale trudności skalne)
29. Zmarzły Staw - Zawrat (znaczna ekspozycja, trudności skalne)
30. Zadni Granat - Skrajny Granat (duża ekspozycja, bezłańcuchowe trudności skalne między Pośrednim a Skrajnym)
31. Bula pod Rysami - Rysy (trudności skalne, choć z łańcuchami, bardzo duża ekspozycja pod wierzchołkiem)
32. Świnica - Zawrat (spore trudności, duża ekspozycja)
Nie pchaj się, jeśli nie zrobisz 28-32 i nie będziesz gotowa na hardcore (wszędzie bardzo duża ekspozycja i trudności):
33. Zmarzły Staw - Żleb Kulczyńskiego (i tamtędy na Zadni Granat lub Buczynową Strażnicę)
34. Czarny Staw pod Rysami - Przełęcz pod Chłopkiem
35. Skrajny Granat - Krzyżne (OP)
36. Zawrat - Kozia Przełęcz (OP)
37. D5S - Kozia Przełęcz
38. Kozia Przełecz - Kozi Wierch (OP)
trekker napisał(a):
Nie mam pojęcia o jakiej płycie mowa, nic takiego tam nie pamiętam. Fakt, ominąłem króciutki odcinek szlaku bo przechodziłem przez wierzchołek Łopaty więc może ominąłem tą płytę, niemniej jednak na całym szlaku od Kończystego do Wołowca nie przypominam sobie żadnych trudności.
Tej płyty nie da się ominąć górą, ponieważ jest na samej grani Dziurawej Przełęczy, o ile dobrze pamietam to tuż poniżej skalnego okna. Być może po prostu było to dla Ciebie miejsce pozbawione trudności, więc go nie zarejestrowałeś. Ja będąc w zniszczonych butach bez vibramu miałem w tym miejscu duszę na ramieniu.
A4x
EDIT: zmniejszyłem ekspozycję dla odcinka 29 z "bardzo dużej" na "znaczną"