Luka3350 napisał(a):
Może być to na zasadzie takiego 'OC" lub np. tak jak w parkach narodowych w Kanadzie na zasadzie wspóldzialania ( darmowych prac ) na rzecz Parku.
Kanada ma 33 miliony mieszkańców (czyli mniej niż Polska) za to jest ileś tam razy większa powierzchniowo a ilości gór to lepiej już w ogóle nie mówić tak więc taki model nie przejdzie. Poza tym idea tzw. czynu społecznego czyli nieodpłatnej pracy na rzecz wspólnego dobra została skutecznie ośmieszona, obrzydzona, skompromitowana itd. To musiałaby być opłata, najlepiej w formie ubezpieczenia co miałoby zresztą swoje uzasadnienie bo ryzyko wypadku i to wcale nie tylko przy uprawianiu ekstremalnej wspinaczki jest znacznie większe niż na zwykłej ścieżce.
Ja wiem, że nikt nie lubi płacić, szczególnie jak dotąd nie płacił ale niech mi ktoś powie, która z ludzkich pasji nie pociąga za sobą kosztów.
Co natomiast zyskiwałoby się? Przede wszystkim skończyłaby się ta denerwująca zabawa w "złodziei i policjantów", wieczne rozglądanie się czy za krzakiem, drzewkiem, klamotem czy w kosówce nie siedzi jakiś smutny pan z bloczkiem mandatowym, próbowanie wchodzenia z nim w konszachty już nie tyle o ulgę w karze ale bardzo często możliwość skończenia trasy itd.
Parki Narodowe doskonale wiedzą, że te 2% a może i mniej to w przeważającej ilości są to ludzie, którzy nic w parku nie zniszczą - wręcz przeciwnie - są dla innych wręcz przykładem i wzorem tylko "ekologiczna poprawność" nie pozwala tego powiedzieć głośno.
Jest w tym tylko jedno ale - oba parki wyznaczyły miejsca, w których wspinaczka jest dozwolona i w których zabroniona. Np. północna ściana Giewontu jest zakazana. No i co - co roku kupę ludzi ten zakaz łamie. Muszą? Koniecznie muszą? Żyć bez tego nie mogą? I pomyśleć, że są to skądinąd ludzie, którym za żadną cholerę nie przyjdzie do głowy aby pojechać "pod włos" ulicą czy drogą.
Oczywiście organizacje takie jak np. PZA mogą się spierać z TPN o zakres ograniczeń - ale to co jest ustalone powinno być święte - zresztą w własnym dobrze pojętym interesie środowiska wspinaczkowego.