Forum portalu turystyka-gorska.pl

Wszystko o górach
portal górski
Regulamin forum

Teraz jest So kwi 05, 2025 6:43 pm

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 10:25 am 
Weteran

Heja
Najlepiej obchodzic swieto Niepodleglosci za granica wiec udalem sie na slowacje,zlozyc wizyte w okolicach Zielonego Stawu Kiezmarskeigo.Wyjscie spod parkingu 7 rano wiec juz po jasnosci.Mroz konkretny ale pogoda zapowiadala sie cudowna.Droga pod staw w maire szybka.Krotkie spojrzenie na otaczajace szczyty
ObrazekObrazek

Wychodzimy na szlak powadzacy na Jgniecy.PO chwili mijamy Pana z statywem ostrzegajacego nas ze diziemy na wlasne ryzyko i pewnie nas zlapia na zejsciu filance.. no comment.
Otwiera sie dalsza droga na szlak
ObrazekObrazek
Spotykamy tam 4 polakow,przestraszonych wczensijesyzm spotkaniem z schodzacym fotografem.Dalej droga biegnie lagodnie dolinka i samo podjescie na przelecz z lancuchami
Dalej droga od przeleczy wije sie pomiedzy szczytami doscy latwa,miejscami lekka ekspozycja.

ObrazekObrazek

Stamtad jakies 30min do szczytu.Wieje dosyc mocno i tzreba ostroznie isc.Widoki na szczycie super zwlaszcza na Kiezmary,Lomnice i Durne
ObrazekObrazek
Kolowy,Czarny i Baranie
ObrazekObrazek

Bielskie
ObrazekObrazek

Zejscie bardzo szybkie i dopiero teraz zorientowalem sie ze to Jagniecy ten najwyzszy:
ObrazekObrazek

Durne
ObrazekObrazek
Cala dolina
ObrazekObrazek

Ogolnie takiej pogody chyba w tym roku nie widzialem,widocznosc na kilkaset km,ostrosc zyleta.Trasa szybka i dosyc latwa.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 10:42 am 
Zasłużony

No super fotki, ja też wczoraj nie próżnowałem, byłem na Lysej Horze, ale nie o tym teraz chciałem.
Mógłbyś zapodać kilka szczegółów natury technicznej, tzn. skąd dokładnie wyruszaliście (jakim szlakiem), czy parking był płatny?, no i ile czasu zabrały Wam poszczególne odcinki. Pytam, bo planuję na przyszły rok Jagnięcy i taka wiedza bardzo mi się przyda.

Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 11:05 am 
Weteran

Parking w Kiezmarskich Zlabach,nam sie udalo nie placic,ale to chyba ze wzgledu na dzien powszedni i to ze to juz listopad.Normalnie to 160 koron za caly dzien.Szlak zolty na Chate pod Zielonym Stawem wedlug planu 3,05h mysmy zrobili to spokojnie 1h50min.POzniej od schroniska szlak zolty na jagnicy wedlug planu 2h30min,zrobilismy to w 1h 50min.trudnosci jedynie na lancuchach chociaz dla w miare wprawionego to zaden problem,obejscie grania tez proste.Zejcie ze szczytu nad staw 1h10min,a zejscie doparkingu 1h30min

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 11:56 am 
Przypadek beznadziejny

Jakby nie patrzeć to szlak na Jagnięcy jest zamknięty od 01 listopada.
Dobrze, że pogoda chociaż dopisała.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 1:29 pm 
Zasłużony

kr1s1983 napisał(a):
Parking w Kiezmarskich Zlabach,nam sie udalo nie placic,ale to chyba ze wzgledu na dzien powszedni i to ze to juz listopad.Normalnie to 160 koron za caly dzien.Szlak zolty na Chate pod Zielonym Stawem wedlug planu 3,05h mysmy zrobili to spokojnie 1h50min.POzniej od schroniska szlak zolty na jagnicy wedlug planu 2h30min,zrobilismy to w 1h 50min.trudnosci jedynie na lancuchach chociaz dla w miare wprawionego to zaden problem,obejscie grania tez proste.Zejcie ze szczytu nad staw 1h10min,a zejscie doparkingu 1h30min

Dzięki za info!
Popatrzyłem na mapę elektroniczną Tatr i dokładnie to miejsce parkingu wychodzi mi TL Bela Voda skąd startuje żółty szlak. No nieźle z tymi czasami, nie ma to tamto - sprinterzy z Was :-).
Zastanawiam się jeszcze nad tym gdzie by sie dało bezpiecznie - mam na myśli parking strzeżony czy coś w tym stylu pozostawić autko na jakieś 2, 3 noce. A wszystko to z myślą o dłuższym pobycie w schronisku nad Zielonym Stawem. Najbliżej chyba będzie w Tatrzańskiej Łomnicy?
Jeśli możesz mi coś podpowiedzieć to budu dźwięczny :-)
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 1:47 pm 
Przypadek beznadziejny

Przy ujściu doliny Białej Wody jest duży parking, ale poza parkingiem nie ma tam nic, więc czy byłoby bezpiecznie pozostawić tam samochód na kilka dni to sprawa dyskusyjna. Najlepiej chyba pod jakimś hotelem albo restauracją w Tatrzańskiej Łomnicy albo Starym Smokowcu a potem autobusem, który jeździ do Łysej Polany podjechać do przystanku Biała Woda. Można też przejść magistralą ze Smokowca bądź Tatrzańskiej Łomnicy bezpośrednio do Zielonego Stawu przez Rakuską Czubę, ale to już parę godzin zajmie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 1:58 pm 
Uzależniony ;-)

auto można zostawić przy Hutniku (I albo II) i wtedy nie traci się tyle czasu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 3:03 pm 
Stracony

marekm napisał(a):

To zależy gdzie sie wylezie na końcu,żeby taxi nie wracać :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 3:38 pm 
Zasłużony

Carcass napisał(a):
Przy ujściu doliny Białej Wody jest duży parking, ale poza parkingiem nie ma tam nic, więc czy byłoby bezpiecznie pozostawić tam samochód na kilka dni to sprawa dyskusyjna. Najlepiej chyba pod jakimś hotelem albo restauracją w Tatrzańskiej Łomnicy albo Starym Smokowcu a potem autobusem, który jeździ do Łysej Polany podjechać do przystanku Biała Woda. Można też przejść magistralą ze Smokowca bądź Tatrzańskiej Łomnicy bezpośrednio do Zielonego Stawu przez Rakuską Czubę, ale to już parę godzin zajmie.

Dziękuję za radę! Mam podobne przemyślenia i będę w tym kierunku dalej kombinował!
Hej

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 4:04 pm 
Przypadek beznadziejny

Cytuj:
Dziękuję za radę! Mam podobne przemyślenia i będę w tym kierunku dalej kombinował!

Nie ma za co. Jest jeszcze jedno wyjście i nie wiem czy nie najlepsze. Zostawić samochód w Tatrzańskiej Kotlince pod jakimś domem (lokalem) a tam zaczyna sie bardzo fajny szlak do Zielonego Jeziorka, a po drodze zahaczyłbyś jeszcze o jedno z najpiękniejszych tatrzańskich schronisk Plesnivec (Szarotka). Z tego co pamiętam to nie jest dużo dalej niż z przystanku Biała Woda a trasa jest bardzo ładna. Sprawdzę dziś na mapie jak to wygląda czasowo.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lis 12, 2008 4:30 pm 
Uzależniony ;-)

maniek napisał(a):
marekm napisał(a):

To zależy gdzie sie wylezie na końcu,żeby taxi nie wracać :mrgreen:

powrót taxi można traktować jako emocjonujący element wycieczki :D

Strefa czasowa: UTC + 1