W sobotę byłam na krótkiej, jednodniowej wycieczce z dość sporą grupą w Dolinie Prosieckiej i Kwaczańskiej.
Lało jak z cebra !
Doliną Prosiecką, która w normalnych warunkach jest bezwodna płynął spory potok, przez który przechodziliśmy około 15 razy.
Wodospad w dolince Czerwone Piaski wyrzucał z siebie ogromną ilość wody

(a ostatnio widziałam go całkiem suchy).
Po mokrej skale szło się trudniej niż po suchej, ale wszyscy przeszli szczęśliwie, również te trudniejsze odcinki z łańcuchami.
Mokrzy doszliśmy do knajpki "Borovica" w Wielkim Borowem, gdzie zjedliśmy różne pyszności (ja np. "vyprazany syr") a potem zeszli na Obłazy.
Po obiedzie wreszcie przestało lać.
I tartak na Obłazach działał !!!
Korytkiem płynęła woda, wspaniałe koło nadsiębierne obracało się (nawet nagrałam to na filmik), obracały się wszystkie przekładnie wewnątrz tartaku i wał korbowy.
Pierwszy raz widziałam "w akcji" drewniany wodny tartak, wcześniej tylko w skansenach, w bezruchu. Po prostu niesamowite
Zapytałam czy to teraz już tak będzie zawsze, ale niestety nie.
Była akurat 30 rocznica rozpoczęcia restauracji tartaku i młynów, miał przyjechać starosta z Kwaczan, była telewizja z Bratysławy.
Telewizja nakręciła nas jak wchodzimy do tartaku, a jednym panem przeprowadziła króciutki wywiad. Jak już obejrzałam - kilka osób zostało pokazanych w słowackiej TV (Markiza).
Potem grzecznie przeszliśmy Doliną Kwaczańską do autokaru, napotykając jeszcze na drodze dwie śliczne salamandry i w końcu wrócili do domów.
Nie mam wielu zdjęć ze względu na deszcz.
W sumie nic nadzwyczajnego, w Prosieckiej byłam chyba już siódmy raz
Żadnych specjalnych trudności, trochę zmęczenia, spotkanie z sympatycznymi ludźmi.
Fajny i udany dzień
Wodospad w dolince Czerwone Piaski:
Dłuższe ustawianie ostrości grozi kompletnym zalaniem aparatu.
W knajpce:
Widoczek sprzed restauracji na ukryte w chmurach Prosieczne
Wodospad w Dolinie Borowianka.
Obłazy
Koło młyńskie
Śliczna salamandra
Trochę więcej zdjęć i filmiki na
http://picasaweb.google.pl/Torojaga/Dol ... esien2010#
Program TV Markiza z naszym udziałem:
http://video.markiza.sk/archiv-tv-marki ... viny/46732
Trzeba zejść na #18
Pozdrowienia