z Wikipedii:
Ortler (wł. Ortles) - szczyt w Alpach Retyckich, części Alp Wschodnich. Leży w północnych Włoszech w regionie Południowy Tyrol, blisko granicy ze Szwajcarią. W przeszłości był najwyższym szczytem Austro-Węgier, obecnie to najwyższy szczyt Południowego Tyrolu, a zarazem jeden z najwyższych w Alpach Wschodnich. Wysokość 3905 m n.p.m., na starszych mapach podawane jest 3899 m n.p.m..
poranny widok z campingu w Trafoi:

pierwszy odcinek pokonujemy wyciągiem z miejscowości Sulden

potem depedes w kierunku Tabaretta Huette

Ortler z Tabaretta Huette

Po krótkim odpoczynku w Tabaretta Huette idziemy dalej w kierunku Payer Huette

pogoda wymarzona, widać Payer Huette na grani

Payer Huette, tu śpimy

na tym tarasie spotykamy kogo? ................Vikinga z naszego forum, On już ma górę za sobą
świat jest mały
na zdjęciu niestety nie viking, tylko mój towarzysz podróży

dzień drugi-pierwsza część drogi to wspinaczka graniowa z miejscami do III i odcinkami ferratowymi

a potem lodowiec i nim już do samego wierzchołka

krzyż wierzchołkowy

są też , na szczęście nieliczne ( widoczne) szczeliny

trójkowy odcinek grani-w drodze powrotnej trzeba stąd zjechać (są stanowiska zjazdowe)

ostatnie metry drogi powrotnej do schroniska , niestety potem musimy zejść jeszcze 500 m niżej , nie udało nam się zarezerwować tutaj miejsc na drugą noc

Na trzeci dzień udało mi się jeszcze zrobić ferratę Tabaretta położoną 5 minut od dolnego schroniska.Niestety fotek nie mam bo poszłam sama.Napiszę tylko że na zmęczeniu dwóch poprzednich dni trudności rosły mi przynajmniej o 1 stopień.Może to bardzo obiektywne stwierdzenie ale tak trudnej ferraty to jeszcze we Włoszech nie robiłam a robiłam ich dość dużo......
gdzieś tu poprowadzono ferratę .....