Problem gdzie zostawić auto, powraca do mnie często, a szczególnie, jeśli to ma być kilka nocy spędzonych w górach. Problem jest tym większy, jeśli jest to wyjazd za granice, ale zawsze auto na "innych blachach" niż miejscowe, nawet w Polsce, rzuca się w oczy. A myślenie o aucie podczas wypadu potrafi przynajmniej trochę zepsuć nastrój.
przy okazji tego mam pytanie : gdzie można zostawić bezpiecznie auto np. w Węgierskiej Górce, Milówce, lub w ostateczności w Żywcu?Nie koniecznie za darmo. Zapłacę za święty spokój - chciałbym się wybrać na kilkudniowy wypad okolicznymi szlakami i nie mam zamiaru martwić się o transport.
Może uda mi się rozpocząć wymianę informacji na powyższy temat. Jako zaczyn podrzucam kilka miejsc:
w schronisku Gawra w Złatnej i w ośrodku PTSM w Nickulinie. Polecam te dwa miejsca (oba to dobre miejsce do wyjścia w rejon Rysianki). Niestety, tym razem trochę mi nie po drodze. Zależy mi na bliskości kolei (późniejszy dojazd do punktu wyjścia).
W Gorcach zostawić auto bezpiecznie można w Koninkach w ośrodku wypoczynkowym, ale radzę wcześniej to z nimi uzgodnić, to wpuszczą na parking wewnątrz ośrodka. Przy Zakopiance jest motel w Rdzawce koło stacji paliwowej. Zawsze, kiedy pytałem czy można zaparkować na ich parkingu na kilka dni, nie było problemu.
Pewnie pojawi się temat Tatrzański. Na parkingach przy wejściach do dolin zostawiałem auto wielokrotnie, ale nie raz zastanawiałem się czy mi miś lub życzliwy auta nie "naprawił". Nie zdarzyło mi się do tej pory nic złego, ale, po co kusić los...
Pozdrawiam wszystkich
Paweł