- Kto jest ubezpieczycielem przy członkostwie w tym klubie?
Wiener Städtische
- W jakich językach można się z nimi kontaktować w razie problemów (ważne w razie wypadku)?
Nie wiem. Pewnie jak w wszędzie: język miejscowy, czyli słoweński, jak i angielski, choć ze względu na proweniencje ubezpieczyciela myślę, że i niemiecki
- Do jakiej kwoty pokrywane są koszty akcji ratunkowej w razie wypadku?
W kat. B kwoty są niewielkie: śmierć 5,5 tys euro, inwalidztwo 8,5, akcja 3 tys., odpowiedzialność cywilna 50 tys. Prawdę mówiąc jesli komuś zależy na ubezpieczeniu NW, to opcja B nie jest specjalnie atrakcyjna - podobno koszt ratowniczej akcji śmigłowcowej w Szwajcarii to około 4 tys. euro
- Czy ubezpieczenie oprócz akcji ratunkowej pokrywa też koszty pobytu w zagranicznym szpitalu i ew. transportu poszkodowanego do Polski? Nie wiem. Najlepiej chyba napisać do PZS pod podany przez nich adres. Można też translatorem google'a potraktować informacje z tej strony
http://www.pzs.si/vsebina.php?pid=79
- Czy "družinski popust" to zniżka przy jednoczesnym ubezpieczeniu kilku osób? Jeżeli tak, to ile osób do tego trzeba? Nie wiem, czy aby ta zniżka nie jest zniżka rodzinną... Ale nie korzystałem, nie wiem.
- Jakie są inne warunki o których trzeba koniecznie wiedzieć (tzw. drobny druczek Smile )? Ubezpieczenie nie pokrywa wypadków powstałych w wyniku np. żywcowania, czyli w terenie dwójkowym trzeba już wiązać się liną. Wspinaczka i alpinizm ubezpieczona do 5 tys. m npm, turystyka 6 tys. m npm., w kat. B teren Europy i Turcji.