pawel_zal napisał(a):
Planuję wypad na Łysą górę... i to moje pytanie.. Jaki szlak polecacie, który będzie najciekawszy.. tzn. z ciekawymi widokami i jak najmniej chodzenia w lesie? Wyjazd planuję jednodniowy czyli czas wejścia na górę chciałbym liczyć do 3h.
Tak się złożyło że byłam na tej górze w tym roku już dwa razy - w lutym i w połowie maja (nie żebym jakoś specjalnie lubiła, ale tak wyszło)
Podchodziłam za każdym razem czerwonym szlakiem przez Butorankę - szlak jest ładny, urozmaicony i w górnej części bardzo widokowy, ale w ładne dni bywa zatłoczony. O dziwo większy tłok był w lutym niż w maju.
Za każdym razem pogoda była piękna - widoki aż po Tatry, a w lutym - Niżnie Tatry.
Podejście zajęło nam w lutym około 3 godz. w maju 2,5 godz, zupełnie spacerowym krokiem.
Schodziłam w lutym kombinację szlaków czerwonego (do skrzyżowania Luksinec) potem żółtym, zielonym a na koniec niebieskim, musieliśmy zrobić kółko do samochodu.
W maju ponieważ byliśmy autokarem, który po nas podjechał schodziliśmy do hotelu Perte Bezruc (koło Malenovic) szlakami kolejno niebieskim, czerwonym (przez Kykułkę) i zielonym. Obie trasy są ładne i nie tak zatłoczone, ten druga nieco dłuższa i bardziej widokowa.
Poza tym nie powtarza się odcinka szlaku czerwonego.
Trzeba jednak trochę kombinować jeżeli przyjechało się samochodem i trzeba do niego wrócić.
Cała wycieczka razem z piwem w bufecie, podziwianiem widoków, licznymi zdjęciami zajęła mi około 6 godz.
Ze Śląska dzięki A1 to jest teraz rzut beretem (dojazd np. z Zabrza nie całe 2 godz.), ale trzeba mieć jednak nalepkę na czeskie autostrady i drogi szybkiego ruchu.
Dla zachęty - widoczek ze szlaku czerwonego blisko szczytu: