Jako, że tej zimy udało mi się być pierwszy raz zimą w górach kilka uwag ode mnie
margor napisał(a):
1. Jak należy się przygotować "sprzętowo" na taką wyprawę? Buty trekkingowe, kurtka narciarska jest co jeszcze potrzeba? chodzi mi szczególnie o spodnie czy zwykłe dżinsy przejdą? Stuptuty wymagane?
Również polecam spodnie z membraną + stuptuty. Ja kupiłem podobno dziadowskie Hi Tec'i za troche ponad dwie stówy i jestem zadowolony. Wiatr i zimno praktycznie nieodczuwalne a do tego sucho. Wprawdzie kumpel był w zwykłych jeansach ale szlak był dobrze przetarty a śnieg zmrożony - podejżewam, że przy innych warunkach nie byłoby tak różowo.
margot napisał(a):
2. Jak należy liczyć czas przejścia z map w warunkach zimowych?
Wszystko zależy od warunków na szlaku. Były takie miejsca, w których szło mi się nawet lżej niż latem - były i takie, w których pomimo tego, że szlak był przetarty człowiek co krok zapadał się po kolana w śniegu.
margot napisał(a):
3. To dobre okolice (trasy) na zapoznanie się z zimową turystyką górską?
Na zimowy 'pierwszy raz' polecam szlak, który był już robiony latem i jest jako tako znany. Kilka razy musiałem iść ostro na czuja gdy przetarty szlak nagle się rozgałeział a wokół ani widu ani słychu jakichkolwiek oznaczeń.