Maciej_Zimowski napisał(a):
gdzie tam mnie maluczkiemu mierzyć się z Geniuszem Tatr
Panie Zimowski, jak sie Pan juz wziąłeś za turystykę, szczególnie jak organizujesz ja Pan w górach, to warto, co nieco pogłębić swą wiedze na temat gór, jakie sa tam warunki i niebezpieczeństwa, a przede wszystkim popytać prowadzących dla Pana grupy pilotów/przewodników/przodowników/itp., z jakimi problemami sie spotykali. Zdecydowanie przyda się to Panu w swej pracy, gdyż może wyeliminować na przyszłość różne niezbyt ciekawe, a często też niebezpieczne sytuacje, gdzie na podstawie Pana wypowiedzi, widać, że nie ma Pan o nich zupełnego pojęcia.
Przede wszystkim polecam, zanim zorganizuje Pan grupę i ustali program trasy, poczytać w przewodniku, czy zapytać na Forum, jaki jest charakter danej trasy.
Niestety, ale bardzo dużo organizatorów wycieczek tego nie robi. Wysyłają klientów, tak naprawdę nie wiedząc gdzie. Więc potem mamy takie klocki, ze dzieciaki z 2-3 klasy podstawówki w liczbie 40 sztuk, maja w programie np. Wąwóz Kraków w tej „banalnej” Kościeliskiej, albo program jest tak przeładowany, że trza by mieć motorek w dupie, aby go zrealizować.
I walczyć z jakimś śmiesznym "wolnym przewodnictwem".
Czy wyrażanie swej opinii na Forum, oznacza walkę?...to Pan jest tym walczącym, nie ja.
Problemy są poważniejsze: Wole media? sianie zamętu i głupot. Wolny rynek? Jedni się obrzydliwie bogacą inni klepią biedą bez pracy, a przecież kiedyś każdy pracę miał. Demokracja wielopartyjna? Rządy przypadkowo wybranych bałwanów którzy potem takie ustawy knocą
Dlatego głosowałem na Palikota, powierzam to w jego ręce
Proponuję zwołać podobnych sobie, z poparciem całego społeczeństwa zrobić wielki Marsz Czerwonych Polarów na Warszawę
Oj, Panie Zimowski...ja, to nie Pan.
Mam tylko skromną prośbę, tak po znajomości, zanim się zacnie puścić mi cynka żebym zdążył przenieść interes do Szwajcarii
i chciałby Pan tam trafić do więzienia?
Upss, założy Pan tam nowe szwajcarskie „wolne przewodnictwo”, aby nie zmuszać organizatorów do wynajmowania na Matterhorn, osoby z uprawnieniami
Lech napisał(a):
Poza tym nie byłeś tam na moim miejscu, więc się nie wypowiadaj
a gdzież się na ten temat wypowiadałem?
Są sytuacje, ze celowo rozciągam grupę (za jej zgodą) i przez postronnych obserwatorów może to wyglądać tak jak Ty to opisujesz...a nie jest.
Lech napisał(a):
Miałem także okazję wskazywać drogę gdzie mają iść takim, którzy "zgubili" przewodnika, a raczej to przewodnik ich zgubił.
Czyli przewodnik dał dupy. Powinieneś powiadomić o tym odpowiedni organ