Cytuj:
Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego jest dokumentem uprawniającym do korzystania ze świadczeń zdrowotnych podczas pobytu w innych państwach członkowskich Europejskiego Obszaru Gospodarczego (EOG) i Szwajcarii.
http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katn ... artnr=1817Cytuj:
W pozostałych przypadkach Karta wystawiana jest na 2 miesiące, licząc od końca miesiąca, za który została odprowadzona ostatnia składka na ubezpieczenie zdrowotne.
Cytuj:
Co zrobić w przypadku, gdy potrzebuję opieki medycznej podczas pobytu w innym państwie członkowskim i nie posiadam Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego?
Jeśli jest się uprawnionym do posiadania Karty, należy skontaktować się telefonicznie, faksem lub za pośrednictwem osoby pozostającej w Polsce z Oddziałem Wojewódzkim NFZ właściwym ze względu na miejsce zamieszkania. Oddział wystawi wówczas Certyfikat Zastępczy - papierowy dokument zastępujący Europejską Kartę Ubezpieczenia Zdrowotnego, który może zostać dostarczony pocztą lub faksem.
Cytuj:
Jeśli nie udało się Państwu uzyskać Certyfikatu Zastępczego, nie oznacza to, że nie zostanie udzielona niezbędna pomoc medyczna. Jednak prawdopodobnie zostaną Państwo zobowiązani do pokrycia pełnych kosztów leczenia. Należy zachować wszystkie rachunki i dowody zapłaty.
agii26 napisał(a):
pokrywa koszty poszukiwań ubezpieczonego w górach lub na morzu, prowadzonych
przez wyspecjalizowane w tym celu jednostki.
to jest chyba standardowa formułka we wszystkich ogólnych warunkach ubezpieczenia
dla mnie jest to niejednoznaczne, wyspecjalizowane jednostki OK, ale o śmigłowcu mowy nie ma, więc wszystko zależy od interpretacji sformułowania "wyspecjalizowane jednostki"
ale ubezpieczony nie wie co w to wchodzi, czy użycie śmigłowca też
jedni agenci mówią, że tak a inni, że nie
i jak dla mnie to podejrzana sprawa bo ubezpieczalnie wszelkie niejasności z reguły rozstrzygają na własną korzyść
skoro nie ma takich szczegółów w ogólnych warunkach ubezpieczenia to zapewne są i szczegółowe warunki ubezpieczenia ale do tego to już wglądu nie ma
najlepiej jednak dowiedzieć się, które słowackie ubezpieczenie obejmuje pełne akcje ratownicze HZS z użyciem śmigłowca
może to
https://www.union.sk/index.php?www=insu ... s_edit_top