Dziekuję za piękne zdjęcia. Wraz z Olą i Wojtkiem w dniu przewodnictwa powędrujemy dalej doliną Rabiańskiego Potoku. Proszę zwróćcie uwagę na mozaikę kolorów na ścianie kamieniołu. (Więcej o ścieżce geologicznej poprowadzonej w pobiżu odsłonięcia fliszu karpackiego możecie przeczytać na serwisie Piotra-link podałam na stronie 6 opisując fotolelację Oli z Baligrodu) . Są pstre, prawda. Kolorowy, barwny, pstry to rabij. Występują tu rzadkie związki arsenu: realgaru-arsenu czerwonego, aurypigmentu-arsenu żółtego nadające tym skałom niepowtarzalny kolor.
Naszym celem jest rezerwat "Gołoborze" położony na stokach Patryi. To ciekawostka geologiczna. W Karpatach Fliszowych grehoty występują powyżej 1000 m n.p.m. Część rezerwatu udostępniono turystycznie. Wiedzie tam króciutka 400 m długości ścieżka dydaktyczna oznaczono kolorem niebieskim. To naturalne stanowisko rumoszu skalnego wspaniale jest opisane tu
www.twojebieszczady.pl/rabe.php
www.parkikrosno.pl/parki/cisniansko-wet ... ,goloborze
ograniczę się więc do prezentacji wiersza Janusza Szubera "Luzem i w zaprzęgu"
Przez gołoborza wystygłe hamiernie
Źródła żelazne fundamenty osad
Spalonych ogniem z dudniącej przyłęczy
W kołpaku rysim z krzemienną siekierą
Z zębem złamanym na rzymskim denarze
Nie przestrzegając reguł chronologii
Na biodrze ucisk kabury z naganem
Czasem w zaprzęgu kiedy indziej luzem
Wieźliśmy wino węgierskie a tamci
Bursztym dojrzały w północnych zatokach
Żubrze kożuchy werlasy żubracze
Osobliwe narzecze tutejszych pasterzy
Dmących w donośne świerkowe trombity
Jakiś dar wspólnocie należało złożyć
Na świadka biorąć wężą eskulapa.
Tę "piękną lekcję historii" zaczerpnęłam z książki kolegi przewodnika, współforumowicza z bieszczadzkiego forum Edwarda Marszałka "Skarby podkarpackich lasów Przewodnika po rezerwatach przyrody" wydaną przez Ruthenusa. To chyba najładniejsza książka z mojej kolekcji.
Z pięknej baligrodzkiej przyrody możecie zapoznać się na stronie
www.radom.lasy.gov.pl/web/baligrod/151303
Tu znajdują się zdjecia naszego innego kolegi z bieszczadzkiego forum (ciągle ostatnio o nim plotkujemy) Marcina Sceliny oraz jego żony Ewy i Piotra Lewandowskiego, Jana Durella.
www.radom.lasy.gov.pl/web/baligrod/151340