Maciej_Zimowski napisał(a):
Ja się odniosę tylko do jednej ciekawej wypowiedzi, która rzekomo miała być ironiczna:
Cytat:
Chcesz - robisz i tyle. Rynek zweryfikuje. Możesz się podać nawet za chirurga
Daleko jej było do ironii, gdyż mam przypuszczenia, ze autor, tej wypowiedzi, tak właśnie to ocenia.
Natomiast możesz obwołać się np. "chirurgiem medycyny niekonwencjonalnej"
Czyli uważa Pan, ze takowy chirurg, ma prawo np. usuwać wyrostek robaczkowy, czy lewe płuco?
Z mojego punktu widzenia można by zamknąć całe Tatry i OK. Natomiast jeśli ten teren, jego znakowane szlaki są PUBLICZNIE udostępnione
Czyli w lecie np. szlak na Krywań jest miejscem publicznym, ale w zimie po zamknięciu już nie?
Zima turysta nie może tam wejść, ale z przewodnikiem już może. Czyli jak się idzie tam samemu (łamiąc prawo) to nie jest się w miejscu publicznym, ale 10 m za nim, idący klient z przewodnikiem jest w miejscu publicznym?
Cytat:
Jednak wracając do cytatu, to obowiązek przewodnicki dla osób indywidualnych/grupowych istnieje, na szlakach nieznakowanych oraz zimą (poza dojściem do schronisk, i tam inszych pierdułek)
Oczywiście, i to jest bardzo przejrzysta, uczciwa zasada
Czyli w ograniczaniu swobody zimowej turystyki, czy nieznakowanej, na Słowacji, nie widzie Pan problemu?, tym bardziej, ze jak ktoś zapłaci przewodnikowi, to takowego ograniczenia nie ma.
Chyba się cos sypie ta konstrukcja „wolnego przewodnictwa”, nie do końca ja Pan przemyślał, no chyba, że to głównie chodziło o pańskie interesy.
Tak z ciekawości. Gdyby TPN zlikwidował wszystkie szlaki znakowane w Tatrach z zakazem wejścia. Jednak przy wynajęciu przewodnika, można by uprawiać w nich turystykę, czy to narzucaniem i przymusem przewodnickim? Nie widziałby Pan w tym problemu?
Tak samo w Białowieskim PN do głównego rezerwatu można wejść tylko z przewodnikiem
a dlaczego tylko z przewodnikiem?, a jak bedzie mi towarzyszył jakiś naukowiec biologii, albo wybitny znawca przyrody Białowieskiej. Uważa Pan, ze ten przewodnik jest kimś lepszym od tamtych?
Widzę bardzo duża niekonsekwencje w Pana działaniu.